Orosz módszerekkel működnek a magyar trollok

Az elmúlt hetek eseteinek köszönhetően nagyobb figyelem irányult a magyar online térben működő, kormánypárti álláspontot támogató trollok aktivitására. A módszer lényege, hogy egyes ügyekben a kormánypárt által irányított média a trollok kommentjeire építkezve igyekszik lejáratni az ellenzékinek titulált civileket, vagy a valóban ellenzéki pártokat és politikusokat. Más esetekben pozitív üzenetek támogatására is alkalmasak ezek a kamuprofilok, akár külföldön is. A Fidesz ezúttal sem találta fel a spanyolviaszt, inkább a jól bevált orosz receptet követi – hívja fel a figyelmet az Átlátszó.

Ismertetőjegyek: a lopott profilképtől az ipari mennyiségben előállított kommentig

A keszthelyi és a szegedi esetek jó példái a troll-módszer működésének. Keszthelyen a város utolsó szabadstrandja helyére tervezett kutyás élménypark ellen tüntetőket „agyhalottazó” profilokról derült ki, hogy sapkareklámban szereplő férfi vagy amerikai orvosnő képeivel felvértezett, hónapok óta építgetett hamis személyazonossággal szálltak be az online közéleti vitákba.

Szegeden már a kormánypárt „független” jelöltjének támogatására és oldalának felfuttatására vetik be a kamuprofilokat.

A magyar kormánypárt „külföldön” is alkalmazta már trollhadseregét. Emlékezetes például, hogy a Sargentini-jelentést követően elárasztották Judith Sargentini Facebook-oldalát a felháborodott kommentek, amelyekben a volt EP-képviselőt „Soros-kitartott ördögnek”, az Orbán-kormányt pedig a magyar nép egyöntetű választásának állították be.

Az is jellegzetes ismertetőjele a trolloknak, ha egy-egy internetes fórumon, vagy cikk kommentszekciójában ugyanazon profil irreálisan sokat kommentel. Magyarországon a leggyakrabban használt kommentplatform a Disqus, ebben a rendszerben pedig a hozzászóló nevére jobb egérgombbal klikkelve lehívható, hogy az illető profilt mikor regisztrálták, és hogy eddig hányat kommentelt. Ha ebből a két adatból irrreálisan magas napi kommentszám jön ki, akkor lehet gyanakodni, hogy a profil mögött nemcsak egy igen aktív és elhivatott felhasználó rejtőzik, hanem ennél szervezettebb az adott profil tevékenysége.

Orosz minták

Az orosz trollfarmokba, köztük a leghíresebb Internetkutató Intézetbe (IKT) beépülő informátorok szerint az online trollkodás kiemelkedő szerepe 2011-ben fogalmazódhatott meg a Kreml gondolkodásában, miután az internetes felületeken és az állami hagyományos médiában a 2011-es parlamenti választási csalásokkal kapcsolatosan megjelenő narratívák között mély szakadék jelent meg. Ez ébreszthette rá a moszkvai döntéshozókat arra, hogy az online térben is fel kell építeniük a Kreml alternatív valóságát. Az orosz trollfarmok egyik célja elhitetni a hazai lakossággal, hogy Putyin Oroszországa jó, Putyin politikája – legyen szó akár Ukrajnáról, akár Szíriáról, akár a gazdaságról – megkérdőjelezhetetlenül nemzeti érdekeket szolgál, a dekadens Nyugat pedig Oroszország aláásásán dolgozik.

A korábbi IKT alkalmazottak elmondása szerint az orosz trollok az éppen aktuális témákat és az azzal kapcsolatos irányvonalakat, amelyekről (és ahogy) írniuk kell, a munkanap kezdetén kapják meg e-mailben. A trollok aztán az orosz RT által is gyakran használt LiveJournal blogon, más webes felületeken és a közösségi médiában is terjesztik nézeteiket, bel- és külföldön egyaránt. A központi kézivezérlés biztosítja a kampány egységességét és a megfelelő narratívák terjedését, amire később aztán a dezinformációs média is bőszen hivatkozhat.

Ahogy Magyarországra is egyre inkább begyűrűzik a troll-jelenség, egyre fontosabbá válik majd az ellenzék, a civil szervezetek és az állampolgárok számára is, hogy a lehető legszélesebb ismeretekkel rendelkezzenek a dezinformációhoz kapcsolódó problémákról. A magyar állampolgároknak fel kell tudniuk ismerni mind a hamis információkat, mind a gyanús internetes profilokat.

(pcblog.atlatszo.hu nyomán)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »