Az egyik államtitkárt kifütyülték, a másikat kiröhögték a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén

24.hu beszámolója szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nagygyűlésén sem megoldási javaslatok, sem kézzelfogható ígéretek nem hangzottak el az egészségügy problémáira. A jelenlévők ki is fütyülték, illetve kitapsolták az államtitkárt, és piros lapot mutattak neki.

A feszült hangulatú rendezvényt Elhalt ígéretek nyomában felütéssel hívta össze az orvosi szervezet a budapesti Vasúttörténeti Parkba. Az eseményre meghívót kapott a pénzügyi tárca, a Miniszterelnökség és az EMMI, hogy az egészségügy problémáiról nyilvánosan vitázzanak a kamarával, ám mindössze az utóbbi kettő érezte fontosnak, hogy képviseltesse magát.

A rendezvényen nagyjából 200 orvos vett részt, akik meglehetősen rideg fogadtatásban részesítették az egészségügyért felelős államtitkárt. Horváth Ildikó először arról kezdett beszélni, hogy a nyolcvanas években kezdő orvosként arra tett fogadalmat, azt a fajta egészségügyi rendszert megváltoztatja, majd elcsukló hangon mesélt személyes történeteket. A jelen lévő orvosok egyre türelmetlenebbül várták, hogy valami lényegi téma is szóba kerüljön, végül amikor az államtitkár az emberközpontú egészségügyről kezdett beszélni,

a hallgatóság a szavazáskor nemet jelentő piros lapot mutatott fel, sőt előadásának több pontján ki is fütyülték a politikust.

Horváth Ildikó az Európai Uniós fejlesztési programokról is szeretett volna beszélni, de az orvosok nem voltak kíváncsiak a további porhintésre.

„Azt gondolom, akkor most itt abbahagyom”

– így volt kénytelen zárni beszédét az államtitkár, akinek egyedül ez a gesztusa kapott kitörő tapsot.

A portál szerint a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát sem kímélte a közönség: Szalay-Bobrovniczky Vince az Orbán-kormányok döntéseit citálva emlegette fel a béremelést.

A jelen lévő orvosok túlnyomó többsége erre bőszen lengette a piros lapot.

Amikor pedig a költségvetés egészségügyet érintő számairól kezdett beszélni,

többen nemes egyszerűséggel kinevették.

Szalay- Bobrovniczky időt kért a további béremelésekről szóló döntésekhez, és ahhoz is, hogy rendezzék a nyugdíjas egészségügyi dolgozók visszafoglalkoztatását, valamint a paraszolvencia kérdését.

„Nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni”

– mondta utóbbiról a szokásos mantrát a politikus.

Szavait óriási felhördülés fogadta, végül ki is fütyülték.

„Megértem az önök indulatait”

– próbálta csitítani a tömeget a helyettes államtitkár, aki rövid beszéde végén egyáltalán nem kapott tapsot.

„Nem hirtelen felbuzdulás, dühkitörés, és nem az elégedetlenség feszültségének kiengedése miatt gyűltünk ma össze. A tehetetlenség, a kihasználtság, a hivatástudatunkkal való visszaélés kihasználása elleni segélykiáltás a mai rendezvény”

– ezt már a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István mondta, aki a nagygyűlés előtt problémalistát és kérdéseket küldött az említett minisztériumoknak.

A MOK által felvetett problémák a 24.hu szerint a következők voltak:

  • Egységesen kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, a munkaviszony típusától függetlenül, 2022 január 1-től.
  • A béremelés függvényében a paraszolvencia megszüntetése.
  • A nyugdíjasok diszkriminációjának megszüntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése
  • Döntsék el, hogy orvosokkal vagy orvosi végzettséggel nem rendelkezőkkel (nondoktor, Msc. nővér) akarják-e a magyarokat gyógyítani pusztán takarékosságból.
  • Szerezzenek érvényt és ellenőrizzék mind a humán erőforrást érintően, mind az eszközöket illetően a szakmai minimumfeltételek meglétét, mert a jelenlegi állapot egy becsapás és a betegbiztonság súlyos megsértése.

A szombati rendezvényen végül egyik felvetett kérdés kapcsán sem született döntés vagy hangzott el ígéret.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »