Több mint félmilliárd forint a makói-vásárhelyi kórház tartozása

Március végén megközelítette a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága, a február végi 22,8 milliárd forint után március 31-én 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla sorakozott náluk – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból. A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény tartozása 558 millió forint.

A Világgazdaság szerint a 604 adatszolgáltatásra kötelezett intézményből az adósok száma 294, ezek közül 152-nek van kizárólag 30 nap alatti tartozása.

A magyar fekvőbeteg-intézményrendszer beszállítóinak száma 4,5 ezer körüli – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, aki szerint a kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt nem csökkent, de vannak  hangsúlyeltolódások. Így például megnőtt a higiénés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás.

Hozzátette, hogy 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek – persze eltérő mértékben -, de most a rendelésállományok csökkenése miatt már az adósság jelenlegi szintjét is megérzi a legtöbb szállító. A szövetség ezért év közbeni kórház-konszolidációt szorgalmaz, illetve azt, hogy az orvostechnikai szektor megsegítésére a kabinet fizesse ki a cégek lejárt követeléseit  – írta a Világgazdaság.

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ a március végi 426 millió forintos adósságát április 30-ra 558 millió forintra növelte. A Szegedi Tudományegyetem adóssága 2 milliárd 28 millióról 2 milliárd 31 millióra nőtt, a szentesi Dr. Bugyi István Kórházé 205-ről 287 millióra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink