Világrekord: 16 éves kék vércsére bukkantak Csongrád-Csanádban

Még a madártani szakemberek is alaposan elcsodálkoztak azon, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban egy 16 évvel ezelőtt fiókaként gyűrűzött kék vércse került lencsevégre ezen a nyáron. Ilyen magas kort megért egyedet eddig még soha nem azonosítottak. (Fotó: Csepregi Pál/kmnp.hu)

A nemzeti park beszámolója szerint ezt a madarat 2009-ben szintén a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Csanádi-háton, Nagyér község határában, egy műfészek-telepen jelölték meg egyedi azonosítást biztosító gyűrűkkel. Bár a kék vércsék minden évben hatalmas utat tesznek meg – egészen Afrika déli részéig elrepülnek – az eltelt tizenhat év során egyszer sem olvasták le a lábára helyezett gyűrűk adatait.

Idén júliusban Cserebökényben bukkant fel, amikor igazgatóságuk szakvezetéses túrájának egyik résztvevője fotózta le, majd később a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei azonosították be. Mivel nyár közepén bukkant fel, így jó eséllyel ezen a cserebökényi telepen költött.

Becslések szerint a kék vércsék általában 6-8 évig élnek, ez a példány tehát valóban matuzsálemnek számít. A 16 éves kék vércse azonosítása mindenképpen jelentős madártani felfedezésnek számít.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink