A nap témája: Finomságok, amikkel lehűthetjük magunkat a kánikulában

Az uborka az új citrom a limonádéban, a jégkása elkészítéséhez sem kell nagy tudomány, főzzünk levest, ami hűt, vagy vegyítsük a gyümölcssalátát sajttal, esetleg helyettesítsük a fagyit joghurttal.

Innivalók kánikulában

Jégkása

Nem kell ahhoz a legközelebbi cukrászdáig futni, hogy igazán finom jégkását ihassunk, inkább készítsük el otthon, olyan ízben, amilyenben csak szeretnénk. Rázzuk fel jól az üdítőnket, és azzal a lendülettel tegyük is be a fagyasztóba, pihentessük ott 3 órán át. Amikor kivesszük, rázzuk fel megint, ekkor beindul a kristályosodás, óvatosan nyissuk ki. Ha nem szeretjük az üdítőket, akkor ásványvízzel is készíthetjük, amit aztán is gyümölcssziruppal is feldobhatunk.

Limonádé uborkával, gyömbérrel

A friss citrom, gyömbér és uborka kombinációja képes elnyomni a szomjúságot, miközben még az emésztést is javítja. Semleges és nagyon friss, egészséges ízvilágot tud adni a limonádénak az uborka, csakúgy, mint a citrom. Ha igazán intenzív ízhatást szeretnénk, akkor uborkás cukorszirupot is használhatunk.

Görögdinnyés sangria

Egy igazán nyárias, gyümölcsös fröccsnek is nevezhetjük ezt az italt. Rozé bor, szóda, kockázott görögdinnye kell csak hozzá, és hogy még frissebb és aromásabb legyen, egy kis lime és menta. Alkoholmentes verzióban is kipróbálhatjuk a rozé helyett szőlőlével. Amint összekevertük a hozzávalókat, tegyük 2-3 órára hűtőbe, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.

Barackos gyömbéres jeges tea

A jeges tea és az őszibarack leve külön-külön is nagyon kedvelt nyári italok. Képzeljük el őket együtt, egy kis gyömbérrel megbolondítva! Körülbelül hat szelet barackra, egy kis gyümölcslére, cukorra és reszelt gyömbérre lesz szükségünk hozzá. Ha összeturmixoltuk az alapanyagokat, adjunk hozzá egy kis tört jeget, majd öntsük fel fekete teával. Fantasztikus frissítő!

Ezeket együk, ha melegünk van

Levesek

Most ne a húslevest és a krémleveseket, hanem inkább a hideg gyümölcsleveseket, uborkalevest, vagy egy jó hideg zöldséglevest, a gazpachot részesítsük előnyben. Ami szükséges hozzá: paradicsom, paprika, uborka, hagyma, csupán ennyiből készül a világ egyik leghűsítőbb és legegyszerűbb, ugyanakkor méltán szinte leghíresebb levese, a gazpacho. Akár 20 perc alatt kész és napokig fogyaszthatjuk, akkor már az ízek is jól összeérnek.

Gyümölcssaláták extrákkal

A sárgadinnyét keverjük parmezánnal, prosciutto sonkával, a barackot mozzarellával, paradicsommal és salátával. Keverjük az ananászt dinnyével, áfonyával, málnával, vagy az őszibarackot, a szilvát, a nektarint öntsük le egy kis levendula sziruppal. Minél színesebbek, annál finomabbak lesznek.

Joghurtkrémek

Ha összekeverünk 2 tojássárgáját egy kis mézzel, hozzáadunk 2 dl joghurtot és egy kis citromot, majd ezt legalább fél órára hűtőbe tesszük, akkor igazán finom, hűs desszertet kapunk majd a nagy hőségben. Csokival, gyümölcsökkel vagy müzlivel is tálalhatjuk, variálhatjuk. Ha épp nagy diétában vagyunk, fagyi helyett készítsünk fagyasztott joghurtot. Ehhez szimplán natúr joghurtra, bogyós gyümölcsökre, egy kis édesítőre van szükség, és már kész is a hűs édesség!

Frissítő hatású gyógynövények

A borsmentát tehetjük limonádéba, koktélba, vagy készíthetünk belőle teát is, a mediterrán országokban közismert a nyári forróságban a mentatea, amit olykor pár szem hámozott mandulával vagy fenyőmaggal gazdagítanak. A hibiszkusz, a citromfű, a koriander, vagy a bazsalikom is hasonló hatású.

(termalfurdo.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Legyőzte közvetlen riválisát a Makó FC

A hajrában szerzett góllal szerezte meg a három pontot a Makó FC a Tiszasziget ellen a megye I. szombati játéknapján. A makóiak ezzel feljebb zárkóztak és úgy vannak a 6. helyen, hogy a második Sándorfalva mindössze öt pontra van tőlük.

Tovább »

Főorvos lett Dr. Czirók Gábor

Szerdán a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Kávéház különtermében rendezte meg a Hódmezővásárhelyi – Makói Egészségügyi Ellátó Központ hagyományos Erzsébet-napi Tudományos ülését. Itt főorvosi és adjunktusi kinevezéseket adtak át, valamint tudományos előadásokat tartottak.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Főorvos lett Dr. Czirók Gábor

Szerdán a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Kávéház különtermében rendezte meg a Hódmezővásárhelyi – Makói Egészségügyi Ellátó Központ hagyományos Erzsébet-napi Tudományos ülését. Itt főorvosi és adjunktusi kinevezéseket adtak át, valamint tudományos előadásokat tartottak.

Tovább olvasom »