Nagyjából százezer forint ráfordítással már ehetünk is egy jó balatoni halat

Ismert: az agrárminiszter szerint senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, hiszen „a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott.”  Ugyanakkor ez nem olyan egyszerű feladat, ugyanis, mielőtt kiülünk a stégre:

  • Le kell tenni a horgászvizsgát.
  • Több ezer forintért ki kell váltani egy horgászkártyát.
  • Be kell lépni egy horgászegyesületbe, amelynek tagdíja szintén több ezer forintos.
  • Be kell lépni a fideszes képviselő, Szűcs Lajos által vezetett Magyar Horgászszövetségbe, ennek is több ezer forintos tagdíja van.
  • Horgászjegyet kell váltani, ez a Balatonnál 4000 forint egy napra.
  • Végül, ha nem kézzel szeretnénk halászni, felszerelést is kell vásárolni több tízezer forintért.

Így tehát egy akár százezer forintunkba is kerülhet, mire az asztalunkra kerülhet egy Balatonból kifogott hal

– összegzett Steinmetz Ádám csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A jobbikos országgyűlési képviselő rámutatott: 2013. decembere óta tilos a Balatonban a kereskedelmi célú halászat.

„az itt élőknek és nyaralóknak hatodik éve kell beérniük a külföldről mélyfagyasztva importált argentin hekkel, kazah süllel, román keszeggel.”

A döntésnek annak idején egyébként nem környezetvédelmi, sokkal inkább politikai okai voltak. A Balaton partján nyolcvanezer horgász pecázik,– akiknek sporttársa többek közt Áder János is – minden bizonnyal nekik akartak kedveskedni azzal, hogy a halállomány jelentős részét lefölöző halászokat száműzték a tóról.

Steinmetz írásbeli kérdésére adott válaszában Nagy István agrárminiszter mindenkit megnyugtat: senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, hiszen

„a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott.”

Vagyis: ha balatoni halat akarunk enni, akkor fogjuk ki magunknak.

Steinmetz szerint megoldás lehetne, ha a horgászok által kifogott halat a tóparti éttermek megvásárolhatnák, vagy a biológiailag káros, a Balatonban nem őshonos halakat gyérítenék, és az egy keletkezett húst a vendéglátásban használhatnák fel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Főorvos lett Dr. Czirók Gábor

Szerdán a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Kávéház különtermében rendezte meg a Hódmezővásárhelyi – Makói Egészségügyi Ellátó Központ hagyományos Erzsébet-napi Tudományos ülését. Itt főorvosi és adjunktusi kinevezéseket adtak át, valamint tudományos előadásokat tartottak.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink