Iskolájuk névadójára emlékeztek a szikszaisok

Vetélkedősorozattal és ünnepi műsorral emlékeztek meg Szikszai Györgyről a róla elnevezett iskolában és óvodában Makón.

A Szikszaira való megemlékezést második alkalommal rendeztük meg. Geráné Nagy Katalin történelem-magyar szakos pedagógus az ötletgazda és a rendezvény koordinálója. Azért fontos a diákok életében, hogy tudják ki volt Szikszai György és leszűrjék azokat a tanulságokat az életéből, amikből profitálni tudnak a későbbiekben – fogalmazott Bertus-Barcza Csabáné igazgató.

Szikszai György református lelkész volt, Makóra 27 évesen került és 18 évig vezette a gyülekezetét. Az iskolát 2000-ben nevezték el róla, az óvodát 2011-ben, az összevonás pedig 2017-ben történt.

A lelkész március 21-én született, így hagyományteremtő céllal a születésnapján, vagy ahhoz közel emlékeznek meg róla. Geráné Nagy Katalintól megtudtuk, két fordulós vetélkedőt szerveztek, amire többen jelentkeztek mint tavaly. Az első részben arra ösztönözték a diákokat, hogy többször olvassák el Szikszai életrajzát, majd rövid, néhány szavas válaszokat adjanak, totózzanak, fejtsenek keresztrejtvény. A második fordulóban gondolkodtató feladatok voltak, értékelték Szikszai életét, azt mit tanulhatnak belőle.

,,Megtanulhatjuk azt, hogy a csalódásokat, kudarcok nem kényszeríthetnek térdre és azt a célt amit kitűztünk magunk elé, azokat az erkölcsi normákat amik menték élni akarunk, nem szabad semmi miatt feladni. Makóról elüldözték, de ugyanazokat a célokat később Debrecenben meg tudta valósítani”

– tette hozzá Geráné.

A Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskolában sűrű volt a hét. Kezdődött az oviba hívogatóval, a bölcsődések számára nyílt héttel. Tegnap a Boldogság világnapját ünnepelték, ma pedig a Szikszai-emlékünnepség zajlott, aminek előzménye volt a vetélkedő. A héten fenntarthatósági témahét van az iskolában, a jövőben a jeles ,,zöld” napok köré várható hasonló programsorozat, a tanév végén pedig családi gyermeknap.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink