Márki-Zay a megválasztása előtt: Abban bíztam, jó eredményt fogunk elérni és az befolyással lesz az országgyűlési választásra

A HVG Márki-Zay Péter és Kálmán Olga Hivatalos oldala közös könyvét, a Szeretemországot szemlézte, amelynek hamarosan könyvbemutatója lesz a 90. könyvhéten.

A könyv egy pontján Márki-Zay visszaemlékezik a rendszerváltás körüli időkre, kiderült, hogy a barátaival kiszökött az énekóráról, hogy ott legyen, amikor Vásárhelyen ledöntik a tapsoló szovjet katona, Iván szobrát.

„Nehéz lett volna megfogalmazni, hogy pontosan mit éreztünk… Leginkább azt, hogy most a történelem részesei vagyunk, valami elindul, valami végérvényesen megváltozik.” Felszabadultnak, boldognak érezték magukat. „Iván eltűnt, és tudtuk, hogy a helyére a mi életünkben már biztos, hogy nem kerül egy újabb hatalom szimbolikus alakja, most valami más, új világ következik.”

 

Hasonló események megélése ritkán adatik meg egy ember életében, mégis bízom benne, hogy meg lehet teremteni magunkban a változás, a változtatni akarás élményét nap mint nap. Nem kell hozzá egy ledöntött szobor látványa, elég, ha néha halljuk belülről a talapzat reccsenését. Azt a hangot, ami a változást, a szabadabb és jobb világot hozhatja el

– ecseteli Márki-Zay.

Ezek után Kálmán Olga megkérdezte a polgármestert, mi volt az a pont, amikor úgy érezte, politikusi pályára lép. Megtudhatjuk a könyvből, volt egy megvilágosodás-élménye. „Nehéz ezt pontosan elmagyarázni annak, aki még nem élte át. Ez egy majdnem vallásos élmény volt. Mintha egy kivilágított négysávos autópálya jelent volna meg előttem.” Egyszerűen úgy érezte, kitisztult benne a kép. „Magam előtt láttam egy autópályát és végiggondolva a saját-, a város- és az ország helyzetét, egyszer csak letisztult bennem a kép, és pontosan tudtam, hogy mi az én utam, merre kell elindulnom.”

Azt gondolta, Hódmezővásárhely tökéletes terep arra, hogy megmutassuk a helyes irányt Magyarországnak. „Ez pedig nem lehet más, mint hogy összefognak az ellenzékiek és a korábban a Fideszre szavazó jobboldali emberek, hogy ez az ország kikecmereghessen ebből a borzasztó rendszerből, a korrupcióból, ahova süllyedt.” Ugyanakkor azt is gondolta az elején – vallja be –, hogy nem fognak győzni, de a helyes utat megmutatják.

Amikor elvállaltam, hogy jelölt leszek, akkor nem gondoltam, hogy Hódmezővásárhelyet meg lehet nyerni.
Abban bízott az elején, hogy „jó eredményt fogunk elérni, és az majd befolyással lesz a közelgő országgyűlési választásra. Azt mérlegeltem, lehet, hogy Hódmezővásárhelyen nulla százalék esély van a győzelemre, de ha ez csak egy százalék esélyt ad hozzá az országgyűlési választáson az ellenzék megdönti Orbán hatalmát, akkor bele kell vágni.”

Kálmán Olga: Szeretemország – Beszélgetőkönyv Márki-Zay Péterrel
Athenaeum Kiadó, 224 oldal
Megjelenés dátuma: 2019. június 14.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink