Hamarosan kirepülnek a kerecsensólymok

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén idén négy pár kerecsensólyom költött. A fiókák szépen felcseperedtek és hamarosan elhagyják a fészkeket – írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A szaporulat igen szépnek bizonyult, ugyanis két fészekben három, egyben pedig négy fióka nevelkedett fel sikeresen. A negyedik fészekben lévő fiókák számát egyelőre nem sikerült pontosan megállapítani. Örömteli, hogy a májusi csapadékos időjárás nem okozott problémát a költés és fiókanevelés idején.

A kerecsenekről köztudott, hogy nem építenek saját fészket, hanem gyakran az elektromos vezetékek oszlopaira kihelyezett költőládákban fészkelnek. Vannak azonban természetes közegben költő párok is. A Csanádi pusztákon is akad erre példa, az egyik pár ugyanis már több évvel ezelőtt elfoglalt egy rétisasok által épített fészket és azóta is abban költenek.

Mivel a térségben most kevés a pocok és egyéb kisemlős (hörcsög, ürge), ezért a kerecsenpárok főként madarakkal etetik fiókáikat. Leggyakrabban a fiatal, idei kelésű seregélyek közül szemelik ki áldozataikat. A bőséges csapadéknak köszönhetően nagyon sok a vízimadár (nagy godák, piroslábú cankók, bíbicek) a területen, így a kerecsensólymok közülük is gyakran zsákmányolnak.

Táplálkozási szempontból a kirepülő fiókákra jó időszak vár, ugyanis egyre melegebb az idő, így a korábban elmaradt kaszálások várhatóan megkezdődnek. A kerecsenek a lekaszált területeken könnyebben megláthatják és megfoghatják a kisemlősöket.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu, fotó: illusztráció)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »