Újra felbukkant a kucsmás sármány Makó közelében

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén az utóbbi években többször is megfigyeltünk kucsmás sármányt. Idén ismét felbukkant egy példány Makó közelében – írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A mediterrán térségben költő kucsmás sármány első példányai 2010-ben jelentek meg Magyarországon, Baja, illetve Csávoly közelében. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül az első megfigyelések 2015-ben voltak, Kübekháza és Makó környékén. Tavaly a Makó és Maroslele közötti Ószegedi úton heteken keresztül láttunk egy hímet és egy tojót. Fészkükre nem bukkantunk rá, de valószínűleg költöttek, mert a hím heteken át énekelt. Idén ugyanezen a helyen június eleje óta többször is megfigyeltünk egy éneklő hímet. Mivel nem gyűrűztük meg, így nem tudjuk egyedileg azonosítani, de valószínűleg ugyanaz a madár tért vissza tavalyi költőhelyére.

A kucsmás sármányok a verébalakúak rendjébe tartoznak. Testük legnagyobb része napsárga színű, a hímek jellegzetes, kucsma formájú fejmintázatot viselnek. Erős csőrű, magevő madarak, melyek rendszerint a repceföldek közelében telepszenek meg tartósan. Az utóbbi évtizedben elkezdtek terjeszkedni észak felé.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink