Áder hallgatását kéri számon az uniós klímacélok magyar vétója miatt Ujhelyi

AZ EU-tagállamok kötelezettséget vállaltak volna arra, hogy 2050-re klímasemlegessé teszik Európát. A magyar kormány álláspontja korábban az volt, hogy támogatják a javaslatot, ám végül Magyarország, Csehországgal és Lengyelországgal együtt leszavazta a klímavédelmi tervet. Erre reagálva nyílt levelet írt Áder Jánosnak a szocialisták EP-képviselője, Ujhelyi István.

Az MSZP-s politikus a Facebookon is közzé tette az írást, amelyben felszólította a köztársasági elnököt, hogy ha hallgatásával továbbra is támogatja Orbán Viktor klímapolitikai ámokfutását, akkor számolja fel a klímavédelmi alapítványát, az erre kapott másfél milliárd forintot pedig tegye vissza a közösbe.

Nem ég az arca, Elnök úr?! Az Ön főnöke, Orbán Viktor és kormánya épp a minap akadályozta meg az uniós klímatervet: pontosabban, hogy 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsássanak ki az európai uniós országok, amennyit ki tudnak egyenlíteni.”

– fogalmazott a levélben Ujhelyi, aki szerint az uniós vezetők valóban azon dolgoznak, hogy kezelni tudják az egyre fenyegetőbb, világszerte aszályokkal, árvizekkel, szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokkal járó klíma-szükségállapotot.

„De erre jön Orbán Viktor az illiberális haverjaival és botot dugnak a küllők közé. Mert nekik semmi sem drága. Zavaros módon a „rezsidémon” legyőzésére hivatkoznak, de valójában útszéli gazemberekként egyszerűen megzsarolják az európai közösséget: Brüsszelben előbb virítsanak valami lóvét, a gyermekeink sorsáról csak utána tárgyalunk.”

Ujhelyi szerint undorító, hogy nem sokkal a szavazás és a vétó előtt a Fidesz még az EU álláspontjával azonos klímapolitikai célokról beszélt. Arra is emlékeztette a környezetvédő szerepében gyakran tetszelgő Áder Jánost, hogy Orbán Viktorék döntése ellen egyetlen szava sem volt.

Éppen ezért Ujhelyi arra szólította fel az államfőt, hogy tegye világossá álláspontját a fideszes „klímapuccsal” kapcsolatban. Az MSZP-s politikus szerint, ha valóban fontos neki a fenntarthatóság, a klímavédelem, akkor szembeszáll párttársaival.

Ujhelyi azzal zárja a levelét, hogy Áder Jánosnak „ideje lenne államfőként és valóban felelős környezetvédőként viselkednie, nem pedig gyáva és sunnyogó orbáni bábként.”

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány évi másfél milliárd forintból működik. Még az RTL Klubszámolt be róla, hogy 2018-ban először csaknem félmilliárdos, majd újabb másfél milliárdos támogatást kaptak a kormánytól. Az alapítvány állítólagos célja a társadalom érzékenyebbé tétele a környezeti és fenntarthatósági problémákkal szemben, nemzetközi szaktekintélyek műveinek publikálása és a témába vágó konferenciák szervezése.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink