Csalhatatlanul közeleg az ősz, gyülekeznek a vándormadarak a Dél-Alföldön

Napról-napra egyre gyakrabban tűnnek fel gyülekező, vonuló madárcsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A vízi-, parti- és ragadozó madarak látványosan, az erdei énekesek csendben, rejtőzködve haladnak telelőhelyeik felé – közölte honlapján a nemzeti park.

Kis-Sárréten figyelhető meg a legintenzívebb és leglátványosabb madármozgás. Elsősorban a halastavakon koncentrálódnak a vízimadarak, mivel a többi területen nincsenek vízállások. A halastavakon a récék száma már eléri a 3000 példányt, zömük természetesen most is tőkés réce, de cigányrécéből is több mint 200 példányt számoltunk. A nyári ludak száma szintén növekedést mutat, már legalább 3000 példány tartózkodik a tavakon.

Kígyósi-pusztán a Nagyerdőben erős énekesmadár-vonulás tapasztalható. Csilpcsalpfüzikék, fitiszfüzikék, kerti gezék, kis- és barátposzáták csapatai mozognak a fák, bokrok között. Az erdei énekesek rendszerint csendben, rejtőzködve vonulnak.

A pusztai területeken jól látható viszont, hogy megkezdődött a ragadozó madarak vonulása: a Csanádi pusztákon legalább 10-20 hamvas rétihéját figyelünk meg rendszeresen és csapatokba verődtek a kék vércsék is, melyeknek őszi szinkronszámlálása is megkezdődött már a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

Maros-ártéren több tucatnyi példányból álló gyurgyalag-csapatok mozognak. A folyó menti kubikgödrökben gyakran láthatunk néhány fekete gólyát, lassan ők is indulásra készülődnek.

Kardoskúton, a Fehér-tónál augusztus elején jelentek meg az első vonuló vízi- és partimadarak, legnagyobb számban pajzsoscankókat és bíbiceket figyeltünk meg. A térségben nagy csapatban gyülekeznek a vadgerlék, hantmadarak, sárga billegetők is.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon érdekes volt a böjti récék nagyobb számú gyülekezése: egy holtág-részben, Szőlőszugban 200 példányt figyeltünk meg. Ahogyan ide, úgy Cserebökénybe is megérkeztek az első kék galambok.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink