A kórházból érkezett reakció a lelettel kapcsolatban, amin olvasható Grezsa István neve

Nem várt helyről, a vásárhelyi kórházból reagáltak cikkünkre, melyben az olvasható: ,,A háziorvosok közös képviselőjével (Dr. Grezsa Istvánnal) történt megbeszélés alapján a 75 év fölüli betegek gerinc vizsgálata degeneratív elváltozás irányába indokolatlan, így kérem ennek mellőzését. […] Legközelebb ilyen korú beteg vizsgálatát nem fogjuk elkészíteni!”

,,Szeretném felhívni a figyelmét, hogy az Ön által felvetett ügyben az érintett radiológus főorvos közleményben tisztázta a helyzetet. A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében, kérem, a főorvos asszony közleményét jelentessék meg a cikkben.”

– írta hétfőn délután szerkesztőségi e-mail címünkre Grezsa István. Mivel oldalunk eddig is lehetőséget biztosított minden félnek, hogy megmutassa véleményét (arról már nem tehetünk, hogy a kormánypártiak és úgy általában az állami és fideszes önkormányzati intézmények ezzel nem élnek), így közzéteszük a kórház álláspontját is.

Egyúttal, ha a polgármesterjelölt a kiegyensúlyozott tájékoztatást emlegeti, elküldtük neki kérdéseinket, a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében.

Itt a közlemény:

A sajtóban megjelentetett, évekkel ezelőtti leletet 2015 előtt én állítottam ki. A Röntgen osztály főorvosaként én kértem Grezsa Istvánt, mint Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés Egészségügyi bizottság elnökét, hogy tolmácsolja azt a kérésemet a háziorvosok felé, hogy a 75 év feletti betegek esetében kizárólag, bizonyos klinikailag egyértelmű (Spondylosis) kórképek gyanújával ne küldjenek betegeket röntgenvizsgálatra. Ennek akkor két oka volt: egyrészt a 75 év feletti betegek túlnyomó része érintett ebben a kórképben, melynek külön röntgenvizsgálata indokolatlan. A betegséget a háziorvosok külön röntgendiagnosztika nélkül is kezelni tudják. Másrészt, az akkoriban osztályunkon jelentkező fokozott terhelés a vizsgálatok optimalizálását tette szükségessé. A beteg vizsgálatát természetesen minden esetben elvégeztük, a beutalt beteget nem utasítottuk el.

 

Hangsúlyozom, a kérés tehát a röntgenosztály részéről fogalmazódott meg, nem Grezsa István részéről, ő csak tolmácsolta a kérésünket a háziorvosok felé. Ennek megfelelően tehát nem arról volt szó, hogy 75 év feletti betegeink Spondylosisára nem lennénk tekintettel, hanem épp arról, hogy az ő esetükben külön röntgenfelvétel nélkül is feltételezzük és – panasz esetén – kezeljük ezt a kórképet. Így tehát Vásárhelyen többen, és nem kevesebben kapnak a Spondylosissal összefüggésben orvosi segítséget, mint az országban másutt.

 

A sajtóban megjelent információkat rosszindulatú félrevezetésnek tartom, amelyek nyilvánvalóan nem függetlenek a közelgő választásoktól. A politikai csatározásokba orvosszakmai kérdéseket keverni rendkívül káros!

 

Dr. Varga Katalin

radiológus

főorvos

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve született Páskándi Géza erdélyi magyar író, költő, esszéíró, drámaíró, publicista.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink