A nap témája: Egyre később repülnek ki a fiatalok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb tanulmánya szerint tovább élvezik a „mamahotel” nyújtotta biztonságot a felnőtt kor küszöbén állók, vagy azt már átlépők. A jelenség visszavezethető a kitolódott tanulmányi időre, a munkaerőpiaci lehetőségekre, valamint az anyagi helyzetre is.

A KSH adatai alapján 2019-ben a 18–34 éves magyarok 62%-a még nem hagyta el a szülői házat, szemben a 2005. évi 50%-kal. Nemek alapján is tehetünk különbséget: jellemzően a férfiak hazánkban is később költöznek el a szüleiktől, mint a nők. Ez a legtöbb uniós tagállamban hasonló.

Nálunk a férfiak átlagosan 28,5 évesen hagyták el a szülői otthont, 2,7 évvel idősebben, mint a nők. Ez az életkor mindkét nem esetében valamelyest magasabb az uniós átlagnál (férfiaknál 26,9, nőknél 25,0 év).

Amellett, hogy az otthon adta kényelem és biztonság hozzájárul a minél későbbi kirepüléshez, a tanulásra fordított idő is fontos szerepet játszik. A statisztika azt mutatja, 2019-ben a 18–24 évesek 86, míg a 25–34 évesek 41%-a lakott együtt a szüleivel. Az utóbbi arány jóval magasabb, mint a 2005. évi, továbbá az is elmondható, hogy mindkét korcsoport esetében a nők önállósága erősebb, hiszen a férfiak nagyobb arányban élnek a szülői házban, mint a velük egyidős nőtársak.

A tanulmányok végeztével, kikerülve a munkaerőpiacra a szülőkkel élő 25–34 évesek 72%-a teljes, 4,5%-a részmunkaidős állást vállalt a tavalyi esztendőben.

Országhatárainkat átlépve a felmérések azt mutatják, az északi országokban például hamarabb kezdenek el dolgozni a fiatalok, délebbre haladva pedig gyakori, hogy a felnőtt korú gyermek csak a házasságkötést követően repül ki.

Tavaly az Európai Unióban jellemzően északi országokban – elsősorban Svédországban – költöztek a legfiatalabb korban (17,8 év) szülőktől külön háztartásba, Horvátországban (31,8 év), Szlovákiában (30,9 év) és Olaszországban (30,1 év) pedig a legidősebben. A visegrádi országok közül Lengyelországban (27,4 év) erre később, Csehországban hamarabb került sor (25,8 év), mint hazánkban (27,2 év).

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink