Kísérleti projekt keretében juhokkal végzik a kaszálást Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyen kísérleti projekt keretében 25-30 fekete rakca juhot vetnek be egy használaton kívüli 4200 m2-es belterületi ingatlan kaszálása során – adta hírül a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata.

Az ötletet Fejes Péter önkormányzati képviselő dobta be a köztudatba a tavalyi önkormányzati választás kampányában. A számos nyugati nagyváros (pl. Bécs, Amszterdam, Rotterdam, Lyon, több svájci település) után, Vásárhelyen is kipróbáljuk kísérleti jelleggel azokon a területeken, amelyeken a terepadottságok miatt a fűkaszával való munkavégzés nehezebb a dolgozók számára.

A Zöld Vásárhely Program részeként megvalósuló projekt illeszkedik abba a tervbe, amellyel a zöldfelületek kezelését, a zöldterületekkel való gazdálkodást kívánjuk a városban gazdaságossá, környezetbaráttá tenni. Egy ilyen kezelési, gazdálkodási módszer az ökoszisztéma védelmét szem előtt tartó megoldásokat alkalmazó városüzemeltetési gyakorlat kialakításában is sokat segíthet.

Magyarország második legnagyobb területű településén a zöldfelületek és zöldterületek kezelésére, gondozására irányuló feladatok mennyisége a város méretéhez képest jóval magasabb. A városüzemeltetést a fenntartható megoldások irányába szükséges fejleszteni, így a teljes növényállományt, valamint azok kezelésének módszereit is elkezdi felülvizsgálni a város, melynek egyik első, kísérleti állomása a juhokat bevető projekt.

A kísérleti projekt során kimutatást készítenek a fűkaszálással együtt járó egészségügyi és környezeti ártalmakról is, melyekről tájékoztató táblát helyeztek el a projekt területén. Ezzel fel kívánják hívni a lakosság figyelmét arra, hogy a fűkaszálás valójában milyen nehéz és mennyi ártalommal járó munka, amely elvégzésére ebből adódóan kevesen jelentkeznek.

A Zöld Vásárhely Program a városi közgyűlés által 2020-ban elfogadott Gazdasági Program 2020-2024 és a Hódmezővásárhelyi Klímastratégia 2030 szakmai dokumentumokban megfogalmazott célok megvalósítására irányuló környezet- és klímavédelmi, valamint zöld gazdaság fejlesztési programja a városnak.

A program a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a klímaváltozás okozta sebezhetőség csökkentése érdekében határozta meg azt a célt, hogy a város kül- és belterületi ökoszisztémájának védelmében felül kell vizsgálni a zöldterületek, zöldfelületek jelenlegi növényállományát, azok kezelésére pedig fenntarthatóan és gazdaságosan működtethető megoldásokat kell bevezetni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

79 éve született Fodor Ákos magyar költő és műfordító, a magyar haiku mestere.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink