? Jakab Péter: nem véletlen, hogy Orbán Viktor hallgat a fehéroroszokról, de legalább így nem hazudik

A héten elmaradt a Kormányinfó nevű sajtótájékoztató és Orbán Viktor sem beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, pedig a magyar közvéleményt igencsak foglalkoztatja, hogy a kormány miként ítéli meg a Fehéroroszországban történő eseményeket. A figyelem azért is összpontosul az Orbán-kormányra, mert júniusban a magyar miniszterelnök Minszkben találkozott a fehérorosz diktátorral, és igencsak pozitív nyilatkozatot tett a két ország kapcsolatairól.

Orbán Viktor többek között azt mondta, az Európai Uniónak meg kellene szüntetnie a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat.

Azóta sok minden történt: előző hét vasárnap Aljakszandr Lukasenka újra fölényes győzelmet aratott a választásokon, igaz, ennek hitelességét jóformán senki nem ismeri el – az Európa utolsó diktátoraként számon tarott Lukasenka hazájában már a választások előtt tömeges letartóztatások és internet-korlátozások zajlottak, az eredeti ellenzéki elnökjelöltet pedig bebörtönözték.

Míg a helyi ellenzék szerint az elcsalt választáson valójában az ellenzéki jelölt Szvetlana Cihanouszkaja nyert, a hivatalos adatok 80 százalékos győzelmet mutatnak az elnök javára. Az eredmények után tüntetések kezdődtek, amit a karhatalommal verettek szét: több mint hétezer ember került rácsok mögé és több halálos áldozat is van.

Az Alfahír pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérte Jakab Pétert arra, hogy foglaljon állást belarusz-ügyben, beleértve azt is, hogy a magyar kormány miért nem reagál érdemben az eseményekre.

A Jobbik elnöke úgy vélte, a fehérorosz rezsimet már-már stratégiai partnerként határozta meg az Orbán-rendszer, így nem véletlenül hallgatnak.

„Ami ott történik, az szégyenteljes mind Európára, mind a demokratikus berendezkedésű világra nézve. Szégyenletes az is, ha valaki egy ilyen rezsimmel bárminemű közösséget vállal”

– fogalmazott Jakab. Az elmaradt Kormányinfó és rádióinterjú kapcsán pedig azt mondta, idézzük:

„Ha egy hazug kormány meg egy hazug miniszterelnök csendben marad, akkor lehet, hogy nem veszítünk sokat.”

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »