A Romániából több mint 70 éve eltűnt fakó keselyű fiatal példányát fogták be a Maros árterületén

A Romániából több mint 70 éve eltűnt fakó keselyű fiatal, legyengült példányát fogták be a Maros árterületén, Aradtól nyugatra – közölte honlapján a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület. (Fotó: illusztráció)

A madarat a Maros-ártér Natúrpark gondozói fogták be, és az elmúlt hét végén került Marosvásárhelyre a Sérült Vadállatok Rehabilitációs Központjába. Nem mutatkoznak rajta külső sérülések nyomai. Elkezdték feltáplálni, étvágya kitűnő.

A madárfaj a második világháború végén tűnt el az országból, feltehetően a vadászat, a mérgezés és az egyre intenzívebbé váló mezőgazdaság miatt. A fakó keselyű elhullott állatokkal táplálkozik. Szárnyai fesztávja a három métert is eléri, és nagy távolságokat képes megtenni.

A Milvus egyesület szakértői azt feltételezik, hogy a fiatal madár élelmet keresve jutott Szerbiából vagy Bulgáriából a Maros völgyébe. Szerbiában ugyanis ismert fészkelő helyei vannak, Bulgáriában pedig keselyű visszatelepítési programok zajlanak.

(MTI)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Triplex kerékpártúra indul Makóról

A Makói Természetbarát Sportegyesület jövő hét szombaton (május 25.) rendezi meg a szokásos Triplex kerékpártúráját, Kübekházán és a hármashatáron át Óbébára, és Rábéra. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt várnak reggel, a Hagymaház előtt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink