Závecz Research: a Fideszt és a Jobbikot többen, a Momentumot kevesebben támogatják, a DK helyzete nem változott

A 2020. október 5-15. között zajlott 1000 fős mintavétel alapján, a Fidesz még a járvány első hullámában is növelte táborát, de az újonnan érkezők közül többen is lemorzsolódtak. A Jobbikot többen, a Momentumot valamivel kevesebben támogatják, a DK helyzete nem változott. (Fotó: zavechresearch.hu)

A Závecz Research Intézet (ZRI értékelése szerint a kormánypártnak március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a tábora, azóta viszont két hónap alatt 4 százalékponttal csökkent; a Fidesz októberi támogatottsága a teljes választókorú népességen belül 32 százalék. A hvg.hu-n megjelent felmérés azt mutatja, hogy a korábbi hónapokhoz hasonlóan a DK most is 10 százalékon áll. A Momentum és a Jobbik hosszú ideje verseng a harmadik helyért, mindkettőnek egy hajszálnyit változott a támogatottsága. A Jobbiknak a szeptemberi 6-ről 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra módosult a tábora.

Az MSZP továbbra is a parlamenti küszöbön billeg, mivel most is csak 5 százalékon áll, akárcsak az előző hónapokban. Négy párt egyformán szerepel, az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutya Pártnak 2-2 százaléka van a Závech szerint. A pártnélküliek aránya 31 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 49 százalékos, a második helyen a DK áll, 17 százalékkal. A kutatás alapján a Jobbikot és a Momentumot az aktív szavazók 10-10 százaléka támogatja. Az MSZP 6 százalékos az elkötelezett szavazók csoportjában, míg a Mi Hazánk, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd ebben a körben is 2-2 százalékot ér el.

– olvasható a Závecz Research elemzésében.

Az adatok szerint a koronavírus-járvány első hullámának időszakában nőtt a Fidesz szavazótábora, különösen a vidéki városokban élők, a diplomások és a 40 év alattiak körében volt látványos a bővülés, mindegyikben meghaladta a 15 százalékpontot. A kormánypárt azonban nem tudta megtartani az összes új szavazóját ezekben a csoportokban, augusztushoz képest éppen itt romlottak a pozíciói.

A vidéki városokban 8 százalékponttal lett alacsonyabb ez idő alatt a Fidesz-tábor mérete, igaz, Budapesten is csökkent ugyanennyit. A falvakban viszont egy hajszállal, 2 százalékponttal többen lettek a kormánypárt támogatói. E változások következtében, jegyzi meg a Závech, a településtípust nézve korántsem egyenletes a Fidesz beágyazottsága: Budapesten 26, a vidéki városokban 31, a falvakban 37 százalékos jelenleg.

A kormánypárt támogatottsága a biztos pártválasztók körében statisztikai értelemben augusztus óta nem csökkent. Ennek az az oka, hogy szavazóik az átlagosnál jóval aktívabbak. Októberben a Fidesz szavazóinak 61 százaléka ígérte biztos részvételét, a többi párt híveinek együttes aktivitása 55 százalék.

A jelenlegi közhangulat borús, a választópolgárok 57 százaléka szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

A derűlátók aránya 33 százalék. Mint mindig, alapvetően most is a politikai hovatartozás határozza meg a hangulatot. A kormánypárti szavazók többsége, 81 százaléka pozitívan értékeli a magyarországi állapotokat, 14 százalékuk viszont negatívan. Az ellenzéki szavazók 95 százaléka kedvezőtlen folyamatokat lát, ahogy a pártnélküliek 61 százaléka is (kedvező értékelést 3, illetve 13 százalék adott).

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »