A nap témája: Sok adós most szembesül azzal, amit a Fidesz elhallgatott

Több nézői levél érkezett az ATV Híradójához a hiteltörlesztési moratórium ideje alatt megnövekedett futamidőről és költségekről – írja az ATV.

Ismert, a kormányzat a tavaszi karantén bevezetésekor (március közepén) hiteltörlesztési moratóriumot hirdetett, vagyis a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak – ha jelezték hitelező bankjuk felé – ideiglenesen nem kell fizetniük a hitelek törlesztőrészleteit.

Már akkor felvetődött, a felfüggesztés csak a törlesztésre vonatkozik,

a tőketartozásra jutó kamatot a moratórium ideje alatt is felszámítják, így a futamidő jóval többel meg fog hosszabbodni, mint a tényleges moratórium ideje.

Ezt a számítást nem sokkal később a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is megerősítette, Nagy Márton, a jegybank akkori alelnöke azt mondta,

a halasztott kamatok lineárisan, a hátralevő futamidőben arányosan, minden évben egyenlő részben kerülnének megfizetésre (kvázi részletfizetés-szerűen).

A lehetőséggel az adósok nagyjából 50-60 százaléka élt, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő januári Facebook-posztjából az derül ki, hogy közel másfél millió családnál mintegy 3600 milliárd forintnyi, az érintett vállalkozásoknál pedig 4300 milliárd forintnyi hitelállomány maradt kint.

A következményekkel szembesülő adósok panaszaira az ATV-nek Erdősi Éva hitelszakértő így reagált:

Ezzel leginkább ilyenkor szembesülhet bárki, amikor azt mondja, hogy jó, most fizetem tovább, és akkor úristen, 9 hónap helyett most majdnem a duplája az az idő. (…) Ha egy ilyen nagyon egyszerűen szeretném mondani, akkor a 9 hónapból lett 16, akkor itt 7 hónapig kvázi csak kamatot fizetek megint, és utána áll helyre a rend, és fizetem a normál törlesztőrészletet.

Van, akit a bankja arról tájékoztatott, hogy a kamattámogatott hitele a támogatási időszakon túlnyúló futamidőre már nem lesz kamattámogatott, tehát a törlesztőrészlete emelkedni fog. Erdősi Éva szerint ennek az az oka, hogy a moratórium meghirdetésekor a kapcsolódó törvényeket nem módosították.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a híradónak azt mondta,

hatalmas probléma, hogy számtalan rejtett költséggel kell számolnia azoknak, akik igénybe vették a moratóriumot. Be kellett volna fagyasztani ezeket a szerződéseket, a törlesztési kötelezettségeket felfüggeszteni a futamidő meghosszabbodása és rejtett költségek nélkül.

A Jobbik szerint szintén problémát jelent, hogy aki kilenc hónapnál hosszabb ideig élt a törlesztési moratórium lehetőségével, annak hitele könnyen átminősíthetővé válhat. A hitel felvevője például elveszítheti „tiszta adós” minősítését, ez pedig a későbbiekben hátrányokkal járhat. Z. Kárpát január végi közleményében jelezte,

ahhoz asszisztál a kormány, hogy a járványügyi veszélyhelyzet okozta gazdasági válságban önhibájukon kívül bajba került adósokra bélyeget süssenek,

ezért elvárja, hogy megfelelő beavatkozással ennek elejét vegyék.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »