Mostmár elképzelhetőnek tartják, hogy egy vuhani laborból származik a koronavírus

Imár a brit hírszerzés ügynökei is elképzelhetőnek tartják, hogy egy vuhani laborból eredjen a világszerte több mint 3,5 millió áldozatot követelő koronavírus-járvány – írta a The Times nyomán a Telex.

Ez éles váltás a korábbi nézetekhez képest, az elmúlt 16 hónapban, a vírus első ismert felbukkanása óta ugyanis a brit, amerikai és egyéb nyugati hírszerzések rendre kizárták annak lehetőségét, hogy a virológiai intézet szerepet játszott volna a világjárványban. A brit hírszerzés eredetileg csak távoli lehetőségként említette, hogy egy laborból eredhet a járvány, most viszont már elképzelhetőnek vélik – állítják a brit lap forrásai.

E hét közepén Joe Biden amerikai elnök utasítást adott az amerikai hírszerzés számára, vizsgálják meg, származhat-e mégis laboratóriumból a koronavírus. Két forgatókönyvet kell megvizsgálniuk, azt, hogy laborból származhat, vagy természetes úton fejlődhetett ki a vírus, ám az, hogy a laboros verziót is lehetőségként kezelik, új és kiemelt előrelépés. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy mindkét forgatókönyvről alacsony vagy mérsékelt meggyőződése van a hírszerzésnek egyelőre – írta a Telex.

Már 2019 novemberében kórházba került három ember a SARS-Cov-2 vírus által okozotthoz hasonló tünetekkel Kínában. Mindannyian a Vuhani Virológiai Intézet kutatói voltak, ami erősíti, hogy valamilyen formában a laborból szabadulhatott ki a vírus, de azt nem támasztják alá, hogy a betegséget mesterségesen állították volna elő – derül ki a korábbi amerikai hírszerzési jelentésekből.

Ezt követően hirtelen a kínai kutatók közzétettek friss adatokat azt alátámasztandó, hogy denevérektől indulhatott a fertőzés. Sőt, állítják, hogy vannak olyan kórokozók is, amelyek teljesen új vírusok és talán már megfertőztek embereket is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink