A makói gumigyár szerint nem a sztrájk miatt küldtek el száz főt

Júliusban létszámcsökkentés kezdődött a makói Continental-gyárban, ahol tavasszal sztrájkoltak a munkások – írja a Magyar Narancs. A lapnak többen is azt mondták, hogy a leépítés jellemzően azokat érinti, akik részt vettek a munkabeszüntetésben, a gumigyár viszont tagadta ezt.

Tavaly nyáron a Continental makói cége, a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. akkori vezetése egyoldalúan felmondta a 23 éve érvényes kollektív szerződést. A makói üzemben működő három szakszervezet egyike, a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) tiltakozott az egyoldalú lépés, valamint az ellen, hogy az üzem – a rabszolgatörvény adta lehetőségekkel élve – variáljon a dolgozók munkaidőkeretével. A sztrájkkal elérte az MGSZ, hogy egy új kollektív szerződést tudjanak kötni, ebben azonban azóta sem történt lényegi előrelépés a Magyar Narancs szerint.

Változott viszont a cég vezetése, az új ügyvezető érkezése után pedig elkezdődött a létszámcsökkentés is a lap szerint. Hajdú Roland, az MGSZ titkára azt nyilatkozta: többségében azokat bocsátották el, akik részt vettek a sztrájkban. Nyilvántartást ők ugyan nem vezetnek sem a sztrájkolókról, sem az elbocsátottakról, előbbieket viszont – a bérszámfejtésre hivatkozva – listázta a cég.

Ha tényleg azért küldenek el valakit, mert sztrájkolt, az jogszerűtlen, de az elbocsátásoknál nem erre hivatkoznak

– mondta a lapnak egy munkavállaló, akit elküldtek. Elmondása szerint évtizedeket volt a cégnél, jó munkaerőnek számított, mások betanítását is rábízták. A sztrájkban részt vett, de a gazdasági helyzetre hivatkozva váltak meg tőle.

A létszámcsökkentés okáról és az elbocsátás szempontjairól a Magyar Narancs kérdéseire azt írta a Continental: sikerük záloga, hogy megtartsák a legjobb munkásokat, de a globális helyzet miatt tartós kapacitásfelesleg állt elő. Ehhez

„a létszámot is hozzá kell igazítanunk, aminek következtében sajnos a bérelt, illetve a saját állományú létszámot is csökkentenünk kell”.

A lap úgy értesült, hogy az elbocsátásokkal párhuzamosan új embereket is vesznek fel. Erre úgy reagált a cég, hogy fizikai munkakörbe nem keresnek munkavállalót.

Magyar Narancs megemlítette azt is, hogy az elbocsátás mellett munkavédelmi okokra hivatkozva megtiltotta a cég, hogy a más részlegen dolgozók írásos engedély nélkül beszélgessenek egymással. Információik szerint azonban egyetlen baleset sem volt még beszélgetés miatt; aki pedig más részlegről jön a dolgozókhoz, az például a szakszervezeti vezető.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink