A nap témája: A lakosság úgy érzi, hogy a rezsicsökkentés lényegében megszűnt

Dr. Lukács László György az MVM székháza előtt tartott sajtótájkoztatót pénteken. A dolog apropóját az adja, hogy a lakosság által kézhezkapott számlákból egyre jobban úgy látszik, hogy a rezsicsökkentés gyakorlatilag megszűnt.

Az MVM azt a gyakorlatot kezdte el, hogy olyan számlákat küld, amikben csak kis mértékben, vagy egyáltalán nincs érvényesítve a rezsicsökkentés, és az a rezsivédelem, ami a családoknak elvileg jár – mutatott rá az ellenzéki politikus.

Megállapítható ezekből a számlákból, hogy azoknak a nagycsaládosoknak, akiknek eddig 20-20 ezer forint volt a havi díja, most 80-130 ezer forintos havi díjakkal kell számolniuk anélkül, hogy túllépték volna a rendeletben meghatározott éves értékhatárt, és azt az energiamennyiséget, amit fel lehet használni.

Hozzátette: ugyanígy jártak, akik nem nagycsaládosként, de az alacsony fogyasztásuk miatt korábban beleestek a rezsivédett legolcsóbb árkategóriába.

A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy azok az emberek, akik korábban megkapták ezt a támogatást, és elvileg most is járna nekik, a jövőben már nem számíthatnak rá – mutatott rá. Pedig világos jogszabályok, világos rendeletek határozzák meg, hogy kinek milyen áron járna a gáz – hangsúlyozta Lukács László.

A Jobbik-Konzervatívok alelnöke elmondta, hogy pártja az emberek oldalán állva, illetve egy normális Magyarországért dolgozva azért fordult az MVM-hez, hogy tisztázza a helyzetet, hogy lehetséges az, hogy családok sorra kapnak megnövekedett összegekről szóló gázszámlákat, és az elkövetkezendő hónapokban a korábbi számláik akár nyolc-tízszeresét kell megfizetniük. Szerinte kijelenthető, hogy számukra a rezsivédelmet lényegében lenullázza a cég.

Azért is vagyunk itt, hogy a kormánytól megkérdezzük, hogy mit tesz azért, hogy az MVM-nek ezt a gyakorlatát visszaszorítsa, hogy a rezsicsökkentést minden kedvezményezetti körnek biztosítsa.

Lukács László bejelentette: kezdeményezni fogják, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálja meg az MVM-nek az árszabási gyakorlatát, és azt, hogy az árszabást miként érvényesítik. Szerinte ez különösen azért fontos, hogy ne a fogyasztóknak kelljen járni az ügyfélszolgálatra, hanem világos mindenkire egyformán érvényes rezsiszámítási szabályok legyenek.

Az ellenzéki frakcióvezető hangsúlyozta: válaszadási kényszerben van az MVM és cselekvési kényszerben van a kormány. A Jobbik-Konzervatívok korábban írásbeli kérdéssel fordult a minisztériumhoz, jelenleg a válaszukat várják.

Azért vettük a kezünkbe az ügyet, hogy minél hamarabb tisztázni lehessen a kérdést, és ne legyenek olyan családok, akiknek azon kell gondolkozni, hogy a megnövekedett gázszámlát fizetik ki, vagy az infláció miatt amúgy is egyre drágább megélhetésükre költik.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

79 éve született Fodor Ákos magyar költő és műfordító, a magyar haiku mestere.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink