Rendbe tették a kiszombori kastélyudvart

Rendkívüli testületi ülés volt kedden Kiszomboron, ahol Endrész Erzsébet arra hívta fel a figyelmet, hogy turisták érkeznek a faluba, nézik a Rónay-kastélyt, fotókat készítenek, és közben óriási gaz van a területen.

Roppant kellemetlen, szinte szégyen, hogy ilyen állapotban látják az épület környezetét, így kell bemutatni a még mindig csodás kastélyt

– fogalmazott az önkormányzati képviselő. Megkérdezte a polgármestert, hogy a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör rendezheti-e ott a területet. Az engedélyt megkapták rá, és a közfoglalkoztatotti-önkormányzati fűkaszálás után a további területet tisztították meg – tudtuk meg Endrész Erzsébettől.

Szeretnénk, ha rendben lenne legalább annyiban a terep, hogy ne hatalmasodjon el a gaz, ezért rendeztük a területet, ez a képeken is látszik. Tudjuk, hogy kevés az önkormányzati munkáskéz, ezért felajánlottuk munkánkat a torony és a Rotunda takarítását tekintve a turistaszezonban. A honismereti kör tagsága örömmel megszavazta az önkéntes munka végzését. A honismereti kör alapító okirata szerinti egyik feladata a műemlékvédelem, így ez a munka közel áll a tevékenységeinkhez. Ha valaki szeretne csatlakozni a falubéliek közül, szívesen fogadjuk, keressenek bennünket.

– fogalmazott a Makói Csípősnek az önkormányzati képviselő, a honismereti kör vezetője.

Szirbik Imre polgármester 2021-ben egy lakossági fórumon arról beszélt: abban bíznak, ahogy a Rónay-sírkertet felújították állami forrásból, úgy a kastély is egyszer sorra kerül.

Tavaly a Kiszomborra érkező túrázók több doboznyi iratot, csirkeitatókat, törött wc-t, zuhanyzót is találtak az egykoron impozáns épületben. Csanádi Ferenc, kiszombori lokálpatrióta korábban arról beszélt, első lépésként a gaztenger és a törmelékek eltüntetése az udvarról nem kerülne különösebben nagy költségbe, ezért egy parkosítás összefogással is megvalósítható lenne.

A kastélyt Rónay Móric (1813-1890), Torontál vármegye al-, majd főjegyzője, első alispánja, majd vármegye főispánja építtette és 1859. december 7-én költöztek be feleségével. A II. világháború után a kastélyt a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség vette birtokba. Sajnos ezután kezdődött meg a kastély pusztulása. Bútorait, egyéb berendezéseit elhordták, parkettáit felszedték. 1949-ben a kastélyparkot is kiírtották.1956 után mezőgazdasági célból használták, tárolóhely, terményraktár és baromfikeltető üzemelt benne – olvasható a település honlapján.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »