Rendbe tették a kiszombori kastélyudvart

Rendkívüli testületi ülés volt kedden Kiszomboron, ahol Endrész Erzsébet arra hívta fel a figyelmet, hogy turisták érkeznek a faluba, nézik a Rónay-kastélyt, fotókat készítenek, és közben óriási gaz van a területen.

Roppant kellemetlen, szinte szégyen, hogy ilyen állapotban látják az épület környezetét, így kell bemutatni a még mindig csodás kastélyt

– fogalmazott az önkormányzati képviselő. Megkérdezte a polgármestert, hogy a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör rendezheti-e ott a területet. Az engedélyt megkapták rá, és a közfoglalkoztatotti-önkormányzati fűkaszálás után a további területet tisztították meg – tudtuk meg Endrész Erzsébettől.

Szeretnénk, ha rendben lenne legalább annyiban a terep, hogy ne hatalmasodjon el a gaz, ezért rendeztük a területet, ez a képeken is látszik. Tudjuk, hogy kevés az önkormányzati munkáskéz, ezért felajánlottuk munkánkat a torony és a Rotunda takarítását tekintve a turistaszezonban. A honismereti kör tagsága örömmel megszavazta az önkéntes munka végzését. A honismereti kör alapító okirata szerinti egyik feladata a műemlékvédelem, így ez a munka közel áll a tevékenységeinkhez. Ha valaki szeretne csatlakozni a falubéliek közül, szívesen fogadjuk, keressenek bennünket.

– fogalmazott a Makói Csípősnek az önkormányzati képviselő, a honismereti kör vezetője.

Szirbik Imre polgármester 2021-ben egy lakossági fórumon arról beszélt: abban bíznak, ahogy a Rónay-sírkertet felújították állami forrásból, úgy a kastély is egyszer sorra kerül.

Tavaly a Kiszomborra érkező túrázók több doboznyi iratot, csirkeitatókat, törött wc-t, zuhanyzót is találtak az egykoron impozáns épületben. Csanádi Ferenc, kiszombori lokálpatrióta korábban arról beszélt, első lépésként a gaztenger és a törmelékek eltüntetése az udvarról nem kerülne különösebben nagy költségbe, ezért egy parkosítás összefogással is megvalósítható lenne.

A kastélyt Rónay Móric (1813-1890), Torontál vármegye al-, majd főjegyzője, első alispánja, majd vármegye főispánja építtette és 1859. december 7-én költöztek be feleségével. A II. világháború után a kastélyt a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség vette birtokba. Sajnos ezután kezdődött meg a kastély pusztulása. Bútorait, egyéb berendezéseit elhordták, parkettáit felszedték. 1949-ben a kastélyparkot is kiírtották.1956 után mezőgazdasági célból használták, tárolóhely, terményraktár és baromfikeltető üzemelt benne – olvasható a település honlapján.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Óföldeákra tekertek a Kerisek

A HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium századik tanévének alkalmából kerékpártúrát szerveztek szombaton névadójuk tiszteletére. Nagyjából két osztálynyi diák jött össze, pedagógusok, valamint szülők és külsősök is.

Tovább olvasom »

Furcsa körülmények között történt a csanádpalotai motoros baleset

A múlt hétvégén motoros baleset történt Csanádpalotán. A kezdeti hírek arról szóltak, hogy közúti baleset volt, amelyben a motor vezetője és utasa súlyosan megsérült, amikor is egy személygépkocsival ütköztek egy útkereszteződésben. Másnapra nem csak a régiónk sajtója, hanem az országos is felkapta a hírt, sőt országos tévécsatornák is forgattak a helyszínen.

Tovább olvasom »