A nap témája: Januártól nő a díjköteles utak száma és minden autópályamatrica drágább lesz

A matricás úthasználat átlagosan 16,4 százalékkal drágul. Személyautókra a jelenlegi 49 190 forintról 57 260 forintra drágul az éves országos sztrádamatrica. Az egész évre szóló megyei matricák jövőre 6660 forintba fognak kerülni a mostani 5720 forint helyett – számolt be a 444 a Lázár János által vezetett közlekedési minisztérium 2024-es útdíjfizetésről szóló rendelete alapján.

Az autópálya-matricák árát a mindenkori augusztusi infláció alapján szokták meghatározni, és mivel akkor még a fideszes KSH is csak 16,4-re tudta letornászni az árdrágulást, így a sztrádadíjak is eszerint növekszenek.

A havi matricák árát 8900 forintról 10 360 forintra fogják emelni a jövő év elejétől és a díjköteles úthálózat bővítésével további 150 milliárd forintot sajtol ki az Orbán-kormány a magyar autósokból.

Annak érdekében, hogy a Békésben található M44-est is fizetőssé tehessék, Lázár János minisztériuma felrúgja a szokásjogot, miszerint csak azok a gyorsforgalmi utak lehetnek fizetősek, amik az országos hálózat részei. Az M44-es Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszát és az ott futó M4-est is megsarcolják, így Nógrád marad az egyetlen megye, ahol még nincs díjköteles út.

Ezen kívül mostantól az M0-ás autóút teljes hossza díjköteles lesz, ami főleg a kelet-pesti agglomerációból ingázók életét fogja megkeseríteni. Januártól matrica kell az M6-os Ráckeresztúrig vezető szakaszára és a teljes M31-esre is. Zalában díjkötelessé teszik az M76-os autópályát a Balatonszentgyörgy-Balatonberény csomóponttól a Keszthely-Fenékpuszta csomópontig.

Uniós nyomásra végül bevezetik az egynapos sztrádamatricát, de olyan drágává teszik, hogy ne érje meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Hétfőn Makóra jön Magyar Péter

Nem csak Makóra, hanem Csongrádra, Szentesre, Szegedre, Hódmezővásárhelyre és Mindszentre is ellátogat hétfőn a Tisza Párt EP-listavezetője. Magyar Péter a makói könyvtár előtti területen tart fórumot.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink