A batidai vadászkastély felé vezető út felújítására van pénz, a homokháti vízpótlásra nincs

Mihálffy Béla, a Homokhátság és Szeged fideszes országgyűlési képviselője bejelentette, hogy aláírásgyűjtést indít a vízpótlás felgyorsítása érdekében a Homokhátságon. A momentumos Halász Noémi feltette neki a kérdést: miért nem tett eddig semmit, hogy megoldódjon a probléma, ami már évek óta nyilvánvaló?

,,A helyzet a Homokhátságon tarthatatlan! Ezért jövő héttől aláírásgyűjtést indítunk a vízpótlás felgyorsítása érdekében! Részletek a jövő héten!”

írta Mihálffy péntek reggel Facebook oldalán.

Erre reagálva Halász Noémi emlékeztetett arra, hogy Mihálffy Béla egy kormánypárti képviselő a 2/3 országában. Milyen érdekérvényesítő képessége van, ha petícióznia kell azért, hogy képviselje végre az itt élőket?

Megkérdezte azt is a fideszes képviselőtől, mit gondol arról, hogy a batidai vadászkastély felé vezető útra jutott 3,3 milliárd forint, a homokháti vízpótlás befejezésére nincs 2 milliárd és miért hagyta ezt, mint a térség képviselője?

A momentumos politikustól tegnap délután jött egy újabb bejegyzés, ebben a záportározókra tért ki. A kormány ugyanis épített egy jó párt, ugyanis éppen arra volt uniós pályázat. Azonban ezek többnyire csontszárazak, a helyiek arra panaszkodnak, hogy a benne lévő vizet egyébként sem használhatták öntözésre. Ráadásul több helyen – például Zsombón is – a talajvíz szintjét érintik, ergó kiengedik a talajvizet a felszínre, hogy az onnan elpárologhasson és soha többé ne láthassuk azt.

A zsombói tározóval egyébként is több probléma van:

  • egy száraz, félsivatagi területen a falu méretével vetekedő záportározót építettek. Csapadékvizet egyébként nem csak mérete miatt nem tud hatékonyan összegyűjteni, hanem azért sem, mert a falu utcáinak csapadékvíz-elvezető árkaival sincs megfelelően összekötve.
  • Az ügyben több eljárás is indult; hamis okirattal való visszaélés, költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV.
  • Egy szakértői vizsgálat kimutatta, hogy a záportározó töltéseinek köze nincs a hivatalosan megnevezett anyaghoz: agyag helyett homokos vályogból épült. Vagyis a gát a vizet nem megtartja, hanem átengedi.
  • A kitermelt homokos földet azóta sem szállították el, hiába volt erre ígéret. Hatalmas dombként tornyosul a záportározó mellett.

,,Tehát a kormány homokhátsági vízproblémáját úgy igyekszik megoldani, ahogy minden mást: mutyival, olcsó megoldásokkal, szakértelem teljes hiányával”

– jelentette ki Halász.

(Kiemelt fotó: Halász Noémi Facebook oldala)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Vélhetően egy autós/teherautós nekiment a kerítésnek a kórház mögött, így életveszélyes állapot alakult ki a Nagyér csatorna partjánál. A fotót péntek délelőtt készítettük.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink