Halászsast láttak a Maros mentén

A tavalyi év után idén is megjelent egy vonuló halászsas a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén. Az öreg madár napok óta vadászik a térségben – adta hírül a nemzeti park oldala. Magyarországon csak a tavaszi és az őszi vonulás során találkozhatunk ezzel a fajjal.

A halászsas egy különleges, táplálékspecialista ragadozó madár, ugyanis teljes mértékben halevésre alkalmazkodott. A Maros mentén tavaly október végén észlelték először. Akkor mintegy két héten keresztül állomásozott itt egy öreg példány. Idén szeptember végén ismét megjelent az őszi vonulás során egy, feltehetően az északi tájakról érkező és a Mediterráneum felé tartó öreg halászsas, melyet többször is észleltek a Maros magyarországi szakaszán.

A halászsasok jellemzően a nagy kiterjedésű állóvizeknél, tavaknál, halastavaknál bukkannak fel, ezért megjelenésük a Marosnál mindenképpen különlegességnek számít. A folyón még most is kitart a nyárias, alacsony vízállás, sok a sekély terület. A hordalékmentes, tiszta vízben a halászsas is könnyebben megláthatja a halakat, könnyen tud zsákmányt szerezni.

Egy másik furcsaság, hogy az igazgatóság bökényi területi irodájától nem messze, a szántóföldekre le is szállt. Ez nem igazán jellemző a fajra, mert kizárólag közvetlenül a víz közelében lehet csak megfigyelni.

(Fotó: illusztráció/Pixabay)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink