A nap témája: Az Európai Bizottság szerint korrupció, titkolózás, túlhatalom jellemzi Magyarországot

A magyar munkanélküli rendszer még békeidőben sem ad megfelelő védelmet, a koronavírus miatt bevezetett munkahelyvédelmi támogatások pedig jóval szűkmarkúbbak a többi európai ország programjaitól – állapítja meg az Európai Bizottság legfrissebb országjelentése az Eurologus írása szerint.

Arról korábban már beszámoltunk, hogy Magyarország 2020-2024 közötti konvergencia programja szerint munkahelyvédelemre mindössze a GDP 0,37 százalékát fordítja a kormány, a járvány elleni és gazdaságvédelmi intézkedések pedig összesen a GDP 4,55 százalékát teszik ki a bejelentett, történelmi jelentőségű 18-20 százalék helyett. Ráadásul ezeken a kiadásokon még csökkentenek a megszorítások is.

Az Európai Bizottság most országspecifikus ajánlásokat tett közzé, amelyek minden uniós tagállam számára gazdaságpolitikai útmutatást nyújtanak a világjárvány által előidézett legsürgetőbb kihívásokra és a fenntartható növekedés újraindítására összpontosítva.

A cikk szerint egy sor kritikát fogalmaznak meg magyar kormány válságkezelésével és általános politikájával kapcsolatban, például, hogy a magyar kormánynak adott rendkívüli hatalom szélesebb, mint a többi tagállamban, és nem szabtak neki határidőt.

Néhány intézkedés felveti a szükségesség és arányosság kérdését, illetve beleavatkozik a gazdasági életbe, és veszélybe sodorja az állami szabályozási környezet stabilitását

– írták, példaként a munkajogi szabályoktól való eltérésre hivatkoznak, vagy arra, hogy a katonaság átvette az irányítást bizonyos magánvállalkozásoknál a vészhelyzetre hivatkozva.

A Bizottság szerint a gazdasági helyreállítást nagyban segítené, ha az eddigi gyakorlattal szemben a közbeszerzéseknél valódi verseny alakulhatna ki a vállalatok között, ugye itt nyilvánvalóan Mészáros Lőrincre gondolhattak.

„A korrupció, a közérdekű adatokhoz való hozzáférés hiánya és a sajtószabadság a válság előtt is aggodalomra adott okot”, illetve „hiányzik a magas szintű korrupció elleni irányított és rendszerszintű fellépés”.

A jelentés szerint Magyarország korlátozott haladást ért el a 2019-es országspecifikus ajánlások bizonyos területeinek végrehajtásában. Ezek között szerepel, hogy történtek lépések az adórendszer összetettségének csökkentése érdekében, az európai jogszabályok végrehajtásán kívül egyelőre azonban nem tapasztalható jelentős előrelépés az agresszív adótervezés kockázatának mérséklése terén.

Nincs haladás a korrupcióellenes keret megerősítésében, ami többek között a bűnüldöző munka fokozását és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítását foglalhatná magában. Nincs előrelépés a bírói függetlenséggel kapcsolatban fennálló aggályok eloszlatása terén sem.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink