A nap témája: Ősszel is vonz a Balaton

Szüret után az újboroké, a hozzájuk társított ételeké és a nagy sétáké a főszerep. A Balaton őszi világának felfedezéséhez biztosított gasztronómiai túrákon egyikből sem lesz hiány.

Badacsonyban októbertől áprilisig tíz különböző vendéglátóhely kínálatát kóstolhatják meg hét tematikus gasztrohétvégén a Balatonra vágyók. Az ősz üdvözlésére megálmodott első ilyen Gasztrohegy-esemény a Nem hekk, és a vulkanikus borok mellett a halételeken lesz a hangsúly.

Az első gasztrohétvége október 26-tól 27-ig tart, és a menük között válogatva pisztráng, lazackaviár, balatoni szusi, fogastatár, valamint pontyfilé is található.

Népszerű hónap a november a borkedvelők körében, mivel ekkor lehet először megízlelni a legfrissebb termést. Az első Badacsonyi Újborkóstoló, az ott megjelenő tizenkét pincészet több mint harminc kóstolható nedűjével kiváló alkalmat biztosít erre.

Az eseményt november 16-án a Hableányban, Badacsony egyik ikonikus, központi épületében rendezik meg. A borászok nemcsak újborokat, de két régebbi, közkedvelt tételt is hoznak magukkal, valamint – egyebek mellett – az idei szüretről, termésről és évjáratról is beszélnek majd.

Badacsony mellett Szigliget, Balatonfüred és Balatonlelle is ígéretes programokat, programsorozatokat kínál.

Szigligeten október 19-től 20-ig rendezik meg a XIV. Szigligeti Süllőfesztivált, és egy későbbi programban a hagyományok szerint, év végén 2020 üdvözlésére újévi csobbanást is terveznek a szigligetiek.

Balatonfüreden második alkalommal rendezik meg a Füred Gastrót november 9–10. között a Vitorlás téren. A gasztronómiai fesztivál fő tematikája idén a libaételekre épül.

Balatonlellén egy őszi-téli-tavaszi programsorozat veszi kezdetét, ami a Helló, Balatonlelle! néven fut. Október végén részt vehetnek a Murci Fesztiválon, és idén is lesz téli vitorlásverseny, valamint megrendezik a Balatonlellei Karácsonyi Vásárt és az Adventi Gasztropikniket.

(hirado.hu nyomán, kiemelt kép: MTI/Varga György)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink