Szüret után az újboroké, a hozzájuk társított ételeké és a nagy sétáké a főszerep. A Balaton őszi világának felfedezéséhez biztosított gasztronómiai túrákon egyikből sem lesz hiány.
Badacsonyban októbertől áprilisig tíz különböző vendéglátóhely kínálatát kóstolhatják meg hét tematikus gasztrohétvégén a Balatonra vágyók. Az ősz üdvözlésére megálmodott első ilyen Gasztrohegy-esemény a Nem hekk, és a vulkanikus borok mellett a halételeken lesz a hangsúly.
Az első gasztrohétvége október 26-tól 27-ig tart, és a menük között válogatva pisztráng, lazackaviár, balatoni szusi, fogastatár, valamint pontyfilé is található.
Népszerű hónap a november a borkedvelők körében, mivel ekkor lehet először megízlelni a legfrissebb termést. Az első Badacsonyi Újborkóstoló, az ott megjelenő tizenkét pincészet több mint harminc kóstolható nedűjével kiváló alkalmat biztosít erre.
Az eseményt november 16-án a Hableányban, Badacsony egyik ikonikus, központi épületében rendezik meg. A borászok nemcsak újborokat, de két régebbi, közkedvelt tételt is hoznak magukkal, valamint – egyebek mellett – az idei szüretről, termésről és évjáratról is beszélnek majd.
Badacsony mellett Szigliget, Balatonfüred és Balatonlelle is ígéretes programokat, programsorozatokat kínál.
Szigligeten október 19-től 20-ig rendezik meg a XIV. Szigligeti Süllőfesztivált, és egy későbbi programban a hagyományok szerint, év végén 2020 üdvözlésére újévi csobbanást is terveznek a szigligetiek.
Balatonfüreden második alkalommal rendezik meg a Füred Gastrót november 9–10. között a Vitorlás téren. A gasztronómiai fesztivál fő tematikája idén a libaételekre épül.
Balatonlellén egy őszi-téli-tavaszi programsorozat veszi kezdetét, ami a Helló, Balatonlelle! néven fut. Október végén részt vehetnek a Murci Fesztiválon, és idén is lesz téli vitorlásverseny, valamint megrendezik a Balatonlellei Karácsonyi Vásárt és az Adventi Gasztropikniket.
(hirado.hu nyomán, kiemelt kép: MTI/Varga György)