? Bemutatták, hogy egy algoritmussal ismét több ezerszer kitölthető a nemzeti konzultáció

Tucatszám tölti ki egy számítógépes algoritmus a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációt, amelyet a Youtube videómegosztó oldalon élőben közvetítenek – vette észre a 444.hu.

Az egyik videó 12 óra hosszú, az oldalán sarkán futó ablak alapján ez idő alatt több mint 3100 konzultációt töltött ki az algoritmus, amely a feltett kérdésekre teljesen véletlenszerűen válaszol. Mint írják, az akciót közvetítő Tomanovics Gergely azt írta ki oldalára, hogy az oldal üzemeltetőjénél rájöttek a trükkre, amivel automatikusan generált minden egyes kamu kitöltőhöz működő e-mailcímet. Időközben egyébként újraindult a kitöltés, majd ismét megállt.

Emlékeztettek arra is, hogy a Fidesz aktuális narratíváját szolgáló nemzeti konzultációk esetében már korábban is felvetődött, hogy akárhányszor ki lehet tölteni, és ez visszaélésekre adhat okot. A kormány azonban elhárította az észrevételeket.

A legutóbbi nemzeti konzultáció idején is történt hasonló eset. Akkor a rendőrség információs rendszer vagy adat megsértése bűntette miatt javasolt vádemelést egy programozni tanuló férfi ellen. A nyomozást a nemzeti konzultációs weboldalt üzemeltető NISZ Zrt. jelzése alapján rendelték el, miután a rendszergazdák észlelték, hogy a kérdőívet ugyanazon forrásból, hirtelen nagy számban kísérli meg kitölteni egy ismeretlen személy. Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. A felvételen látható volt, amint az automatikus kitöltést lehetővé tevő algoritmus véletlenszerű adatokkal, egymást követően rövid időn belül több tízezerszer tölti ki a kérdőívet. Az automatikus kitöltést akkor az tette lehetővé, hogy hiányzott az az eszköz, ami segít kiszűrni a robotokat egy oldalra való belépéskor.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink