? Bemutatták, hogy egy algoritmussal ismét több ezerszer kitölthető a nemzeti konzultáció

Tucatszám tölti ki egy számítógépes algoritmus a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációt, amelyet a Youtube videómegosztó oldalon élőben közvetítenek – vette észre a 444.hu.

Az egyik videó 12 óra hosszú, az oldalán sarkán futó ablak alapján ez idő alatt több mint 3100 konzultációt töltött ki az algoritmus, amely a feltett kérdésekre teljesen véletlenszerűen válaszol. Mint írják, az akciót közvetítő Tomanovics Gergely azt írta ki oldalára, hogy az oldal üzemeltetőjénél rájöttek a trükkre, amivel automatikusan generált minden egyes kamu kitöltőhöz működő e-mailcímet. Időközben egyébként újraindult a kitöltés, majd ismét megállt.

Emlékeztettek arra is, hogy a Fidesz aktuális narratíváját szolgáló nemzeti konzultációk esetében már korábban is felvetődött, hogy akárhányszor ki lehet tölteni, és ez visszaélésekre adhat okot. A kormány azonban elhárította az észrevételeket.

A legutóbbi nemzeti konzultáció idején is történt hasonló eset. Akkor a rendőrség információs rendszer vagy adat megsértése bűntette miatt javasolt vádemelést egy programozni tanuló férfi ellen. A nyomozást a nemzeti konzultációs weboldalt üzemeltető NISZ Zrt. jelzése alapján rendelték el, miután a rendszergazdák észlelték, hogy a kérdőívet ugyanazon forrásból, hirtelen nagy számban kísérli meg kitölteni egy ismeretlen személy. Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. A felvételen látható volt, amint az automatikus kitöltést lehetővé tevő algoritmus véletlenszerű adatokkal, egymást követően rövid időn belül több tízezerszer tölti ki a kérdőívet. Az automatikus kitöltést akkor az tette lehetővé, hogy hiányzott az az eszköz, ami segít kiszűrni a robotokat egy oldalra való belépéskor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »