Egyenesen Japánból hoztak szorobánokat és könyveket Makóra

2020. január 16-án újra japán vendége volt Vajda Józsefnek, a makói Első Szorobán Alapítvány vezetőjének.

Amikor 2016-ban Japánban jártak a makóiak a TokyoTV meghívására, a tolmács feladatát Perlaky Dénes látta el. (Jelenleg ő tanársegéd a híres Yamaguchi egyetemen). A kapcsolat azóta sem szakadt meg. Amikor Perlaky San munkája közben vagy csak sétálva a japán utcákon meglát egy szorobánt egy kirakatban, azonnal igyekszik megszerezni és Makóra küldeni. Most Chihiro Hatanaka San személyesen hozta el a szorobánokat Makóra Perlaky Péter és Tamás Attila (szintén japán tolmács) társaságában.

A szorobánok mellett egy egyedülállóan értékes japán könyvet is hozott, amiben a japán szorobán történetéről van szó több mint 200 oldalon, és rengeteg kép is gazdagítja a vaskos közel két és fél kilós hatalmas könyvet. A könyvbe belelapozva az alapítvány vezetője, Vajda József megtalálta annak a szorobánnak a fényképét, amit már ő is elkészített prototípusként. Ezt a polcról leemelve mutatta meg a japán vendégének. Megtalálták a kötetben azt a verziót is, amit mi már makói szorobánnak ismerünk. Tehát talákozott a japán tradíció a makói fejlesztéssel. Szó esett arról a makói szorobánról is, ami Japánban a Szorobán múzeumban látható Okuizumo-ban.

Vajda József elmondása szerint egy kis kiállításra való eredeti Japánból származó szorobánja van már, amiket nagy tisztelettel őriz és büszkén mutatja be. Legutóbb például Szegeden, a Kecskési művelődési házban volt kiállításuk, sőt előadásuk is. A látogatást kellemes hangulatú ebéd szakította meg, ahol a japán vendég egy kicsit a magyar konyhával is ismerkedhetett. Az ebéd után műhelylátogatás következett, ahol a japán vendég a szorobán golyók gyártásáról érdeklődött és megtekintette a folyamatot. Perlaky Péter a munkája kapcsán a makói szorobánok környezetbarát és kifejezetten gyermekek kezébe való felületkezelő anyagát ismerte meg.

(Fotók: Tamás Attila)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink