Évtizedek óta dolgozó embereket küldenek el a gumigyárból és külföldiekkel töltik fel a létszámot

Ismét elbocsátási hullám kezdődött Makón. Azt nem értik a munkatársak, miért küldenek el évek, évtizedek óta ott dolgozó szakembereket, ha másnap ugyanannyi kölcsönzött magyar, vagy ukrán dolgozóval töltik fel a létszámot – értesült a Népszava. A vállalat azt reagálta: a legfontosabb szempont a rugalmasság lett és megkezdték az átállást új technológiára.

Az elbocsátások azért is borzolják a kedélyeket, mert a májusban kinevezett új vezérigazgató azzal mutatkozott be: szerinte eljárt az idő afölött, hogy a termelés változásához igazodva elküldik, majd újra felveszik a dolgozókat, ennél rugalmasabb módszerekkel szeretnék megtartani a munkatársakat. Több dolgozói fórumon is kiemelte Szűrszabó Levente, hogy a szerzett jogokat nem akarják elvenni munkatársaktól.

A külföldi vendégmunkásoknak szállást, étkezést, tolmácsot is fizetnek, mindezt pedig gazdaságossági okokra hivatkozva teszik – panaszolta több telefonáló a Népszavának. Tudják persze, hogy a kölcsönzött dolgozók egy hét alatt ingyen elküldhetők, de szerintük mennek maguktól is, sokan közülük mire betanulnak, már tovább is állnak.

A cégnél a legfontosabb szempont a rugalmasság lett – válaszolta a lap kérdéseire a hűtő és fűtőcsöveket gyártó makói üzemet is magába foglaló Continental csoport kommunikációs vezetője. Hornyacsek Zoltán azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapokban a kizárólag gumi alapanyagú alkatrészek gyártása mellett megkezdték az átállást a hőre lágyuló műanyagokat felhasználó új technológiára is. Azt remélik – tette hozzá -, hogy a váltással versenyképes maradhat a gyár, „az új alapanyag és a kapcsolódó gyártási technológiai új tudást és fejlődési lehetőséget jelent a munkatársainknak”.

Az év eleji sztrájkot szervező Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) vezetője, Hajdu Roland szerint eddig a csoportos létszámcsökkentés 20 fős határa alatt maradt a havonta elküldött dolgozók száma, a munkásoknak azonban szemet szúr, hogy a sztrájk idején aktív kollégáikat sorra teszik lapátra.

A gumigyárban félnek az emberek, hogy bármikor elküldhetik őket és azt sejtik, mindenképpen rosszabb lesz a helyzetük januártól. Ha lesz új kollektív szerződés, azért, ha nem, akkor meg azért, mert A munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek, ami szintén kevesebb jogot nyújt a munkavállalóknak, mint a 23 évig működő régi megállapodás – összegezte a Népszava.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább olvasom »