Rengeteg a réti héja a Dél-Alföldön

A barna rétihéják költenek is, a hamvas és a fakó rétihéják a tavaszi és az őszi vonuláskor állomásoznak itt néhány hétig, a kékes rétihéják pedig csak telelni járnak hozzánk. Október első felében egyszerre láthattuk őket.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint általában a tavaszi és az őszi vonulás ideje az, amikor egyszerre mind a négy faj egyedeit megfigyelhetjük. Szeptember végén, október elején az itt költő barna rétihéják még nem kelnek útra a déli tájak felé, a hamvas rétihéják viszont már nyár végén megjönnek.

Idén a KMNPI Makói tájegységében még október 10-én is szép számban láttak hamvas rétihéjákat, nem mentek tovább, ami valószínűleg a táplálékbőségnek és a meleg időjárásnak köszönhető. Az első kékes rétihéják szeptember végén érkeztek. A legritkábban előforduló, s ezért a legnehezebben megfigyelhető rétihéja-faj a térségben a fakó rétihéja.

Az éjszakákat a földön, magas, zsombékos növényzetben töltik. Egy-egy alkalmas éjszakázóhelyen akár több tíz példány is összegyűlhet a pusztán.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink