📷 100 éve szabadult fel Kiszombor

1921. augusztus 22-én hagyták el a megszálló szerb csapatok Kiszombort. Az évfordulóra vasárnap reggel emlékeztek a község első világháborús hősi emlékművénél.

Az első világháború után, a monarchia összeomlását követően a nemzetiségek bejelentették független állam iránti igényeiket. 1918. november 13-án a belgrádi fegyverszüneti egyezmény aláírásával az ország déli területei idegen megszállás alá kerültek. A szerb csapatok elfoglalták a Bánság egy részét és bevonultak Kiszomborra is. A katonaság ellátását és elszállásolását a falunak kellett megoldania. A megszálló csapat száma létszáma 1919 tavaszára 248 főre duzzadt. A diákoknak szerbül kellett tanulniuk és pótadót is ki kellett vetni, hogy tudják fedezni a csapatok ellátását. A katonák lezárták a Makó felé vezető hidat, a vasútforgalmat ellehetetlenítették.

1919. május 5-én a szerbek távoztak, helyükre a 81. francia gyalogezred érkezett. Ők saját maguk fedezték az ellátásukat és visszaállították a közlekedést Makó felé. Gyorsan távoztak, június közepén felsőbb utasításra visszatértek a szerbek, Makóra román megszállók érkeztek.

A szerbek hivatalossá tették a szerb nyelv használatát. Második megszállásuk egészen 1921 augusztusáig tartott. Október 8-án Horthy Miklós kormányzó ellátogatott a felszabadult településre és a templom előtti téren köszöntötte Kiszombor lakóit.

A párizsi béke kettéosztotta Torontál vármegyét a románok és a Szerb-Horvát-Szlovén királyság között. Legészakibb részét, ahol Kiszombor is fekszik, Magyarországnak hagyták.

Az első világháborúban 185 kiszombori halt hősi halált.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Elhunyt Csongrád megye korábbi rendőrkapitánya

Elhunyt dr. Lukács János György nyugállományú rendőr vezérőrnagy 2022. szeptember 21-én, Szegeden. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság egykori vezetője méltósággal viselt betegséget követően hunyt el 68 éves korában – írja a police.hu.

Tovább olvasom »