100 milliós bírság az EKÁER nélküli szállítmányok miatt

Nem jelentett be több mint 250 millió forint értékű árut az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) két budapesti gazdálkodó, hogy ezzel versenyelőnyre tegyen szert és kevesebb áfát fizessen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai két – székhelyszolgáltatónál bejegyzett – budapesti gazdasági társaságnál tartottak ellenőrzést, mivel feltételezték, hogy cégek megpróbálták kijátszani az EKÁER bejelentési és áfafizetési kötelezettségüket.

A magyar cégek megközelítőleg 250 millió forint értékű ruhaneműt és szerszámokat vámkezeltettek Szlovákiában, majd ezután több teherautóval Magyarországra szállították azokat. Kiderült, hogy a cégek majdnem 50 esetben nem tettek eleget az EKÁER bejelentési kötelezettségüknek, több alkalommal pedig valótlan adattartalommal – például hamis forgalmi rendszám és vámtarifaszám megadásával – jelentették be a szállított árukat, megpróbálva ezzel elkerülni a bejelentési és az áfafizetési kötelezettségüket is.

A NAV az igazolatlan eredetű termékek és a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt várhatóan 100 millió forintot is meghaladó bírságot szab ki a tisztességtelen piaci előnyre törekvő, jogsértő gazdasági társaságoknak.

(fotó:illusztráció)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

48 éve hunyt el Szécsi Pál, magyar énekes, előadóművész, dalszerző, dalszövegíró.

Tovább »

Változás Hódmezővásárhely vezetésében

Márki-Zay Péter csütörtökön javaslatot tett Kis Andrea MSZP-s főállású alpolgármester leváltására, majd miután az indítvány nem kapta meg a szükséges minősített többséget, elvonta a politikus feladatköreit.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink