10+1 dolog, amit tényleg lehetne STOP-olni

A Fidesz kommunikációja leegyszerűsödött emojikra és a STOP szóra. Viszont lenne néhány dolog, aminek tényleg ideje lenne megálljt parancsolni, de ezekkel a kormány nem szokott foglalkozni.

1. STOP élelmiszerárak

Ki ne érezné a bőrén minden egyes nap, hogy az élelmiszerárak milyen iszonyatosan elszálltak? Csak az elmúlt egy évben az étolaj ára 32, a zöldségé 15, a baromfihús ára 9%-kal emelkedett. A bérek viszont nem követték ezt, így összességében a magyarok rosszabbul élnek, mint korábban.

2. STOP lakhatási költségek

Az elmúlt egy évben 85 ezerrel csökkent a főváros lakossága. Sokan költöztek Fejér megyébe, valamint a Balatonhoz. Mind ingatlant vásárolni, mind albérletben lakni egyre többe kerül, a Fidesz pedig 12 év alatt sem kezdett bele állami bérlakásépítési programba. Pedig igény lenne rá.

3. STOP korrupció

Magyarország az EU egyik legkorruptabb állama. A hatalmi elit kiszivattyúzza a közpénzt, így az országban minden egyre rohad, a Fidesz és a sleppje pedig mint egy kisgömböc, egyre csak hízik.

4. STOP forintárfolyam

Egy euró lassan 370 forintot érhet, ami történelmi mélypont. Az elmúlt 10 évben folyamatosan egyre kevesebbet ér a forint, ami Orbán Viktor alkalmatlanságát támasztja alá. Erről sem beszél a kormány, mintha ez teljesen normális folyamat lenne, pedig nem az. 

5. STOP benzinár

Azt mondják, aki manapság el akarja vinni a barátnőjét egy drága helyre, az vegyen célba egy benzinkutat. És valóban, a literenkénti 500 forintos árnál tartunk. Összehasonlításképpen, 2020 májusában, a nagy karantén idején 300 forint körül tankolhattunk. Persze mi még jobban jártunk, mint Anglia, ahol brutális üzemanyaghiány lépett fel, de az, hogy Ukrajnában több mint 100 forinttal olcsóbb tankolni, elég durva. Az adók levonása után az 500 forintos benzinár egyébként kb. 270 forintra jönne ki – nem mindegy. 

6. STOP eladósodottság

A hitelekre a kormány fizetési moratóriumot rendelt el másfél évvel ezelőtt, melyet bizonyos csoportok részére továbbra is fenntart. A bedőlési arányt a szakemberek 8-10% körülire saccolják, ami a végrehajtások ugrásszerű növekedését fogja jelenteni. A kormány a várható problémákról nem tájékoztatja az adósokat, csak a dolog pozitív oldaláról.  

7. STOP szegénység

A TÁRKI kutatása alapján Magyarország lakosságának háromnegyede uniós szinten szegénynek számít. A Magyar Szegénységellenes Hálózat jelentése szerint a gyermekek több mint 15%-a nélkülöz alapvető élelmiszereket is, a romák majdnem 44%-a él mélyszegénységben. Már ott tartunk, hogy a makói lakosok Romániába járnak át dolgozni.

8. STOP elvándorlás

Nehéz megmondani, hogy pontosan hányan vállalnak külföldön munkát, mert többen ingáznak, illetve vannak, akik néhány hónapos váltásban dolgoznak külföldön, illetve itthon, de a becslések szerint csak az EU-ban többen vannak, mint 600 ezer. A külföldi munkavállalás elsődleges oka a magasabb jövedelem. A Gyere haza fiatal program sikertelensége után úgy tűnik, a kormány elengedte a témát. 

9. STOP alacsony bérek

A szegénység fő oka az alacsony bérszínvonalban keresendő. Az ország keleti és nyugati fele között nagyjából tíz éves bérkülönbség van – ennyivel van a keleti régió elmaradva. Hiába van a bruttó átlagkereset 440 ezer forint, azaz nettó 292 ezer forint körül, ez nettóban lenne elég ahhoz, hogy nem is jól, csak jobban éljünk. És ne feledjük, hogy ez azt jelenti, bőven vannak, akik ennél rosszabbul keresnek. 

10. STOP tanulatlanság

Az a híres magyar elme, ugye? Nos, ma már nem olyan híres. Bőven az OECD-országok átlaga alatt teljesítünk, ráadásul az, hogy a tanuló melyik területen lakik, nagyban meghatározza, hogy milyen a teljesítőképessége – a leszakadó területeken születő gyermekek egyre rosszabb esélyekkel vágnak neki az életnek. Pedig a jövő gazdasága, a lehetséges innovációk, Magyarország elkövetkező évtizedei a most iskolába járó gyerekeken fognak múlni. Éppen ezért a pedagógusok részére sürgős béremelésre és a NAT mielőbbi modernizálására van szükség. 

+1. STOP Orbán!

A fenti felsorolás egyértelműsíti, hogy az egyetlen, akinek valóban megálljt kell parancsolni jövő tavasszal, az a kormányzásra képtelen, hatalommániás Orbán. 

(Gyűjtés: zsurpubi.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

A nap idézete

77 éve hunyt el Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Tovább »

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink