? 30 éves a ,,makói” szorobán

Érdekes kiállítás nyílt a makói levéltárban néhány hete, amelynek apropója, hogy 30 éve jelent meg Makó környékén a szorobán, a japán számolóeszköz. Ez előtt tiszteleg a makói székhelyű Első Szorobán Alapítvány tárlata, mely még október 27-ig látogatható.

A kiállítás igazán sokrétű: eszköztörténettel kezdődik, ami fokozatosan a szorobán felé tereli a látogatókat. Láthatunk kőkorszaki számolószerkezetet, római abakuszt, európai abakuszt, az orosz eszközt, a szcsotit, amit a mai napig használnak és ismerős lehet annak, aki járt a Szovjetunióban annak idején. Szintén használatos Kínában a szuan-pan, ami közvetlen őse a szorobánnak. A tablókon bemutatják, hogy lehet a számokat kirakni, az első újságcikk az itthoni használatáról, ami Királyhegyesen volt 1991-ben, valamint a jelent is megismerjük, miszerint folyamatos az oktatás az ország több pontján és japán tévések forgattak emiatt nálunk.

– A feleségem látott egy tévé interjút, ahol a gyerekek bámulatosan gyorsan számoltak, nem a korosztályuknak megfelelően. Még csak második osztályosak voltak, de ötödikes szinten számoltak. A feleségem akkor annyit mondott, hogy ha ennek csak a töredékét tudja a tanítványainak biztosítani, akkor már nagyot alkot. Szerintem akiket tanított 30 éven át és a pedagógusok, akiknek átadta ezt, szerintem nagyot alkottak – idézte fel a harminc évvel ezelőtti indulást Vajda József, az alapítvány vezetője.

Sajnálatát fejezte ki, hogy eddig nem láthatták vendégül a makói pedagógusokat a kiállításon, pedig a Petőfi parki játszótértől már csak egy rövid séta lenne. Remélik, nem kell várni még 30 évet, hogy valaki tanítsa a szorobán segítségével a matematikát Makón. Bár a makói iskolák egyelőre elzárkóztak, szerdán a kiszombori általános iskolából jöttek gyerekek a kiállításra. Vajdáék pedig vállalták, hogy a tárlatot megtekintő iskoláknál szorobános bemutató órát tartanak a diákoknak.

Az első szorobános óra

Az első ilyen óra Királyhegyesen volt 1991. áprilisában. Házilag, kísérleti jelleggel készültek az első szorobánok. A keret a hőszigetelt ablakok alumínium távtartójából, a tengelyek kerékpár küllőkből, a golyók a lányok gyöngyfűzőjéből készült. Az Első Szorobán Alapítvány 1992-ben alakult Ambrus Tibor vezetésével.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink