36 fő van hatósági karanténban Makón

Online tájékoztatót tartott csütörtökön Farkas Éva Erzsébet polgármester. Hogy van-e fertőzött Makón, az nem derült ki, viszont azt elárulta, hogy 36-an vannak karanténban; a szülészet-nőgyógyászat visszakerül a veszélyhelyzet után és hogy a zajló építkezések ütemén nem változtatnak.

Ezek voltak a legfontosabb információk:

 • Makón már több olyan intézkedést hoztak, amik behatárolják a kijárási korlátozásokat, ezért újabb rendeletet nem kívánnak hozni.
 • Folyamatosan várják és fogadják a tárgyi felajánlásokat, vagy a Makó Város Fejlődésért Közalapítványon keresztül a pénzadományokat.
 • Ünnepek alatt is működik a krízistelefonszám, ami most az ünnepek alatt a 20/ 580- 1775-ös számon érhető el. Háziorvosi ügyeleti rendszer az ünnepnapokra továbbra is érvényben van. Az ügyeleti gyermekorvos száma 70/501-4817.
 • Tekintsünk el a locsolkodási szokásoktól most, szűk családi körben tartsuk meg az ünnepet.
 • Hatósági házi karanténban a mai adatok szerint 36 fő van Makón. A rendőrség naponta ellenőrzi, hogy betartják-e, de ezzel eddig nem volt probléma.
 • A házi gondozás, 70 év felettiek szolgáltatása zavartalanul működik, valamint a bölcsődei felügyelet a Kálvin utcai épületben. A bölcsődében 7 gyermeknek kértek felügyeletet, óvodába 6-7-re vigyáznak. 216 házi gondozott és idős kéri az ebéd házhozszállítást. Naponta 2-3 fő kéri a bevásárlást, gyógyszerkiváltást.
 • A gondozóházak infekció-felelősöket neveztek ki.
 • Az óvodai beiratkozást az EMMI rendeletéhez igazítva, április 6-tól kezdődött el, www.makoiovoda.mako.hu oldalon és az Erdélyi püspök utcán személyesen. Eddig 92 jelentkezést regisztráltak és április 17-ig lehet jelentkezni. A nem önkormányzati fenntartásúakba is megkezdődött a beiratkozás.
 • A makói tagkórház szülészet-nőgyógyászati osztálya: rendszeresen egyeztetnek a kórház főigazgatójával és a tagintézményi igazgatóval. A szegedi II-es kórház kiürítése után Makóra került a pszichiátriai osztály. A szülészet-nőgyógyászat nem szűnt meg, csak szünetel, a járóbeteg ellátás Makón történik továbbra is. A veszélyhelyzet megszűnése után visszaáll az eredeti ellátás.
 • Tájékoztató weboldalt indított a kórház, mely ide kattintva érhető el.
 • A biztonság fenntartása miatt a kórház környékét kiemelten figyeli a rendőrség. Továbbá növelték a közterületi jelenlétet a városban. Csökkent a szabálysértések, bűncselekmények száma is.
 • Azoknál az önkormányzati cégeknél, ahol van munkavégzés, karbantartás, stb., ott kaptak mosható szájmaszkokat, fertőtlenítő szereket a dolgozók.
 • A piacra vonatkozó intézkedések megmaradnak.
 • A gépjárműadó-bevétel 1,09%-a a makói költségvetésnek, 2020-ban erre 60 millió forintot terveztek be. ,,A közteherviselést fontos, hogy együtt vállaljuk.”
 • A városi kitüntetések később lesznek átadva, továbbra is várják a javaslatokat, egészen április 30-ig. Részletek itt.
 • A folyamatban lévő városi fejlesztések ütemén nem változtatnak, hiszen nem érintik a város költségvetését: a Korona szálló, a Makó-Rákosi közösségi ház, a Rákóczi utcai gazdaszékház felújítása, a Páger Mozi és Rendezvényház kialakítása és Kálvin utcai rendelő építése.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

67 éve született Máté Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink