700 forintért nem lehet húsvéti sonkát venni

[ad 1]

Legalább két hónapja el kellett készülnie a húsvéti sonkának. Sokan ma is a gyorsérlelt, gyorspácolt árut választják, pedig a jó sonka titka az idő.

A jó főtt sonka szaftos és könnyen szeletelhető, hagyományos pácolású és füstölésű. Ma már azonban sok helyen csak gyorspácolású kerül az asztalra. Pedig a sonka főzése a húsvéti ételkészítés legfontosabb része.

sonka_szalonna

Knyihár Mihály hentesmester szerint a legjobb húsvéti sonka a parasztsonka. A hátsó sonkát öt-hat héten át sóban kell tartani, majd füstölni, és körülbelül két hónapon át érlelni.

A főzéséhez általában annyi órára van szükség, ahány kilós a sonka – amelyet főzés előtt érdemes egy napon át áztatni, majd lemosni és hálóba tenni, hogy ne essen szét. Az üstbe nem árt néhány féle fűszert – hagymát, fokhagymát, egész borsot, babérlevelet – is beledobni, a főzés után pedig a préselés következik.

A hentesmester a háziasszonyoknak azt javasolja, ne csak az árat nézzék. Érthető, hogy mindenki szeretne olcsón vásárolni, de ha ezer forint körül van a hús kilója, akkor hétszáz forintért nem lehet sonkát venni. Érdemes megtapintani a sonkát, hogy jó kemény-e, és füstölt illatú.

A gyorsérlelésű, füstaromával kezelt sonkát levekkel spriccelik tele, és azért, hogy ez benne is maradjon, általában vákuumba csomagolják.

(hirado.hu)

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Megszűnik a határellenőrzés Kiszomboron és Nagylakon

A soros magyar európai uniós elnökség egyik fontos célkitűzése az volt, hogy még az év vége előtt pont kerülhessen a schengeni övezet bővítésére, és ez sikerült is, Bulgária és Románia január elsejétől a zóna része lesz – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

Tovább olvasom »