Lenhardt-termékek bukkantak fel a Trónok harcában

A világhírű amerikai sorozatban tűntek fel a makói Lenhardt Szíjgyártónál készült lovagló felszerelések. A több mint száz éve működő vállalkozásban az évek alatt természetesen változtak a termékek, de két tényező állandó: minden bőrből készül és apáról fiúra száll a mesterség.

Lenhardt János 1873-ban Kiszomboron nyitotta meg az első műhelyét, majd 1900-ban már Makón végezték a tevékenységet, előbb a jelenlegi buszpályaudvarral szemben, 1924 óta pedig a Kálvária utcán. A vállalkozás már a kezdetek óta családon belül működik. – Régebben nagy hagyománya volt annak, hogy apáról fiúra száll a mesterség, ez nálunk is így történt, de ez nem jelentett kényszert – árulta el idősebb Lenhardt Béla.

Fia szerint, – akit szintén Bélának hívnak,- jellemző, hogy az új generáció mindig új ötletekkel áll elő, ennek ellenére a hagyományos motívumokat próbálják tovább vinni. Új termékként jelentek meg a kutyafelszerelések, nadrág- és ostorszíjak, különböző tokok, kulcstartók, legutóbb szalagavatóra csináltak kitűzőt, jelenleg egy emlékplaketten dolgoznak. – Megnőtt az igény az egyedi elképzelésű tárgyak iránt, míg a lovas- és a kutyás holmik a praktikusság és a funkcionalitás felé mennek el – árulta el Béci.

Édesapja szerint nagy problémát jelent az, hogy az emberek nem értik meg, az egyedi darabok időigényesek, rengeteg munkaóra van bennük, ezért kerülnek többe.

Ahogy a korszakok változtak, úgy tűntek el bizonyos termékek a kínálatból, részben a tömeggyártás miatt, illetve azért, mert más anyagból készülnek már. Így katonai felszereléseket, a lószerszámok egy részét, gépszíjakat már nem készítenek.

Egy viszonteladón keresztül jutottak el a Trónok harcába a lovagló felszerelések.

A családban mindig 1-1 fiú született és ő vitte tovább a vállalkozást, e tekintetben most kivételes helyzet állt elő, hiszen Bécinek kettő van. – A nagyobbik fiamnak már vannak önálló alkotásai, ötletei, majd eldönti, hogy szeretné-e folytatni – fogalmazott a jövővel kapcsolatban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink