Szándékosan akarják félrevezetni a választókat?

Olyan választási tájékoztatót kapott több makói lakos, aminek tartalma szerint teljesen másik körzetben szavazhatnának vasárnap.

A Sas utca környékén olyan szórólapokat dobtak a postaládákba, amely szerint a Tinódi utcában tudnak szavazni; a Kálvária utcaiak pedig a Justh Gyula utcai nyugdíjas klubban.

Nem tudni, hogy szándékos, vagy véletlen, de a választókat egyértelműen félrevezeti ez az információ. Megkerestük a Helyi Választási Irodát, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés II: DK: Kubatov lista alapján dezinformálják a választókat?

Az esettel kapcsolatban közlemént adot ki a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöksége. Azt írják: ,,Egyre többen ugyanis arról számolnak be, hogy egy utcán belül se került minden postaládába félretájékoztató. Rövid beszélgetést követően kiderült, az ellenzéki szavazók postaládájába került szórólap! Felmerül tehát a kérdés! Vajon Kubatov lista alapján dezinformál a Fidesz? „

A teljes közleményük itt olvasható.

Frissítés I: A szórólapok terjesztésével megbízott cég a címeket rosszul kezelte

Kérdésünk után 2 órával (12 óra 16 perc) megkaptuk a választ, melyet változtatás nélkül mutatunk:

Tájékoztatjuk, hogy Makó város 23 szavazóköréből 4 szavazókör helye áthelyezésre került. Erről az érintett ingatlanok lakóit Makó Város Helyi Választási Irodája a napokban szórólapok útján kívánta értesíteni, ismét felhívva rá a figyelmet. Sajnálatos módon a szórólapok terjesztésével megbízott cég a címeket rosszul kezelte, ennek következtében olyan ingatlanokba is eljutottak ezek a szórólapok, melyeket nem érint a szavazókör áthelyezése.

 

Makó Város Helyi Választási Irodája 2019. május 9-én fordult megbízással az érintett cég felé európai parlamenti választási tájékoztató szóróanyagok terjesztése vonatkozásában.

 

Makó Város Helyi Választási Irodája négy féle szóróanyagot készített el, melyeket Makó város közigazgatási területén négy szavazókörben (4. szk.; 5. szk.; 17. szk.; 23. szk.) kérte terjeszteni. A megrendelés során a Helyi Választási Iroda mind a négy szavazókörre pontos címlistát készített; továbbá rendelkezésre biztosította a körzethatárokat tartalmazó térképet; valamint a szavazókörökre lebontott terjesztendő darabszámot is megjelölte.

 

A cég egyik munkatársa a szóróanyagokat 2019. május 17-én, a délelőtti órákban időben átvette; a terjesztését ezt követően kezdte meg.

 

Makó Város Helyi Választási Irodája felé 2019. május 23-án érkeztek (telefonos és személyes megkeresések útján) az első lakossági bejelentések. A bejelentéseket folyamatosan továbbították a cég kapcsolattartója felé. A bejelentések mindegyike a négy szavazókörön kívülről érkezett, azaz megállapítható, hogy nem a kiadott címlista szerint zajlott a terjesztés. A bejelentések tovább folytatódtak 2019. május 24-én, a mai napon. Immár a telefonos és a személyes lakossági megkeresések mellett már a közösségi oldalakon is találkoztak felháborodásokkal a terjesztésre vonatkozóan, továbbá a települési képviselők, helyi pártok képviselői is folyamatosan panasszal éltek a Helyi Választási Iroda vezetője felé.

 

Makó Város Helyi Választási Irodája értetlenül áll a kialakult helyzet előtt, hiszen a megrendelés során a szükséges és kért információkat rendelkezésre bocsátotta a cég részére.

 

A mai napon Makó Város Helyi Választási Irodájának vezetője felszólította a cég ügyvezetőjét az ügy mihamarabbi kivizsgálására, és a megrendelőnek nyújtott azonnali tájékoztatására.

 

Mivel a terjesztés semmilyen formájában nem a megrendelésnek megfelelően történt, Makó Város Helyi Választási Irodája a hibás terjesztésért kiállított számlát nem kívánja kiegyenlíteni.

 

Makó Város Helyi Választási Irodája a mai napon minden platformon igyekszik tájékoztatást nyújtani az érintett választópolgároknak. Ezúton kérjük tájékoztatásunk közlését, miszerint az alábbi szavazókörök helye került áthelyezésre:

 

–          A 4-es szavazókörben a korábbiaktól eltérően a Makó, Justh Gyula u. 32/D – Nyugdíjas Klubban adhatják le szavazatukat.

–          Az 5-ös szavazókörben a korábbiaktól eltérően a Makó, Justh Gyula u. 32/D – Nyugdíjas Klubban adhatják le szavazatukat.

–          A 17-es szavazókörben a korábbiaktól eltérően a Makó, Tinódi u. 8. – Volt Vízmű Székházban adhatják le szavazatukat.

–          A 23-as szavazókörben a korábbiaktól eltérően a Makó, Munkás u. 19-21. – Idősek Klubjában adhatják le szavazatukat.

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Választópolgárokat, hogy minden egyéb szavazókör helye változatlan. Akiben esetleg kétely merül fel ennek ellenére, hogy hol kell 2019. május 26-án, vasárnap szavaznia, ellenőrizheti a központilag kiadott értesítőt, vagy természetesen a Makó Város Helyi Választási Irodájának munkatársai segítséget nyújtanak a 0662/511-820-as vagy a 0662/511-826-os telefonszámon. Továbbá minden szavazókörben a választás napján rendelkezésre fog állni egy utcajegyzék is, így ott a helyszínen is tájékozódni tudnak erről.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink