Már láthatóak a pettyes szarvasok

A tavaly átadott, ázsiai elefántoknak otthont adó ház közelében egy újabb, szintén a legnagyobb földrészen élő növényevőknek létesítettünk bemutatót. A nyár első újdonsága a pettyes szarvas, amely a természetben egy élőhelyen él az elefántokkal, illetve majd a Vadasparkba érkező páncélos orrszarvúkkal – közölte honlapján a Szegedi Vadaspark.

Az 5 fős pettyes szarvas csapatunk a csehországi Ostravai Állatkertből érkezett, de mire a karanténból kikerültek, már kétszer annyian lettek. A borjak sokasága azt jelzi, az állatok jól érzik magukat Szegeden, és az új kifutójukban remélhetően folytatódik a csapat gyarapodása.

A pettyes szarvast axis szarvasnak és csitálnak is nevezik. India és Srí Lanka erdeiben és füves pusztáin egyaránt elterjedt patás, leginkább azonban a fás területeket kedveli. Bár a természetben a pettyezettsége a rejtőmintázata, állatkertekben könnyen felismerhetőek. A hazai gímszarvasnál jóval kisebb méretű, a hasonló méretű a dámszarvasoktól viszont eltér az agancsa, mert nem lapátos.

A szaporodása trópusi eredetű fajként nem korlátozódik egy adott évszakra, az év bármelyik szakában lehet kicsinye. Várhatóan így a látogatók sokszor láthatnak majd borjakat is futkározni az erdei kifutóban.

(zooszeged.hu, fotók: Endrédi Lajos)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink