Felmentették a vádak alól a kiszombori tornatanárt első fokon

[ad 1]

A Makói Járásbíróság tegnap büntethetőséget kizáró ok miatt nem jogerősen felmentette H. S. T. pedagógust az ellene felhozott vádak alól, mely alapján egy diákot a falhoz szorított a nyakánál fogva. 

A vádirati tényállás lényege szerint H. S. T. vádlott 2014. május hó 16. napján egy kiszombori általános iskolában az általa tartott testnevelés óra közben a sértettet a tornateremből kiküldte az ellenőrző füzetéért, mivel a gyermek futás közben egy zsámolyba belerúgott. A sértett elindult, azonban kifelé menet a jobb keze középső ujját felemelve a vádlott felé mutatott. Ezt követően a vádlott, – az egyes források szerint a már 14. életévét betöltött, – sértett után ment az üres folyosóra, ahol a gyermeket a nyakánál fogva egy ízben a falhoz szorította kezével, miközben emelt hangon, indulatosan beszélt hozzá. A vádlott, aki cselekményét közfeladata ellátása során valósította meg, a bántalmazást követően a sértettet visszaküldte a testnevelés órára. A bántalmazás következtében a 165 cm magas, 93 kg-os tanuló 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A bizonyítási eljárás eredményeként a bíróság úgy ítélte meg, hogy a vádlott azon védekezését, miszerint jogos védelmi helyzetben volt, a sértett vallomásán kívül egyéb bizonyíték nem cáfolta, így tényként állapította meg, hogy a sértett a vádlott felé rúgott, amelyet a vádlott egy arányos, eltoló mozdulattal hárított el. Az igazságügyi orvosszakértő által elmondottak is a sérülések keletkezésének vádlott által előadott mechanizmusát igazolták, vagyis azt, hogy az sértett nyakán lévő horzsolások és véraláfutás egy hirtelen, védekező mozdulat következményei. Emellett a tárgyaláson meghallgatott tanúk vallomásai is a vádlott védekezését támasztották alá.

Figyelemmel arra, hogy a bíróság a jogos védelmi helyzet fennállását megállapította, a vádlottat büntethetőséget kizáró okból felmentette.

A bíróság ítéletét a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, így az nem emelkedett jogerőre.

(Szegedi Törvényszék sajtóosztálya nyomán)

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink