Magyar EP-képviselők tiltakoztak a szájzártörvény ellen Strasbourgban

Szolidaritási akcióval tiltakoztak a strasbourgi Európai Parlamentben az ellenzéki magyar képviselők jogainak csorbítása ellen – közölte a szocialista Ujhelyi István sajtóirodája.

Magyar ellenzéki EP-képviselők mellett többek között az S&D-frakció (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) spanyol elnöke, Iratxe García Pérez is részt vett azon a szolidaritási akción, amelyet az Európai Parlament strasbourgi épületében tartottak kedden, a plenáris ülés szünetében. A közlemény szerint az eseményt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kezdeményezte a magyar országgyűlési képviselők jogainak csorbítása, az úgynevezett szájzártörvény miatt.

„Mint ismert, a Fidesz módosítani akarja a képviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy ezzel akadályozza az ellenzéki képviselők kormánykritikus munkáját. A Fidesz többek között megszüntetné az országgyűlési képviselők azon jogát, hogy előzetes egyeztetés nélkül is beléphessenek a közintézményekbe, de korlátoznák szabad véleménynyilvánítási jogukat is a parlamentben. A tervezet szerint Kövér László házelnök adott esetben egy évre megvonhatja a képviselők fizetését – miközben a törvény más kereső foglalkozást tilt a számukra -, de akár ki is zárhatja őket a Parlament és a Képviselői Irodaház épületéből is, ezzel gátolva őket a munkájukban vagy szavazati joguk alkotmányos gyakorlásában”

– olvasható a közleményben.

Ujhelyi István szerint az EP-képviselőknek dolguk és kötelességük kiállni a jogaikban korlátozott ellenzéki, magyar országgyűlési képviselők mellett.

„Sok mindent láttunk már a fideszes módszerekből, de ilyen messzire még nem merészkedtek. Hiába hivatkoznak arra, hogy az Unió más parlamentjeiben milyen ehhez hasonló szabályok vannak, az aljas szándék és a házmester-tempó csakis az illiberális Orbán-rendszer sajátja. Pontosan ismerjük a Fidesz elvtelenségét, pontosan tudjuk, hogy a szabályokat azért szigorítják, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéki politikusok munkáját. Ez pedig tűrhetetlen, gyáva és erkölcstelen lépés, amely ellen Európában is szót kell emelni”

– fogalmazott Ujhelyi István.

A szolidaritási akción részt vettek a Demokratikus Koalíció európai politikusai, Dobrev KláraMolnár CsabaAra-Kovács AttilaRónai Sándor, illetve a Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton, továbbá német, osztrák és svéd delegációvezetők, politikusok, többek között Udo Bullmann korábbi német frakcióvezető.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »