A nap témája: Elvennék a taj-számot háromhavi TB-tartozás után

Népszava arról ír, már a parlament előtt van a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény módosítási javaslata, ami szigorítaná az eddigi szabályokat.

A tervek szerint aki három hónapig nem fizeti a havi 7500 forintos TB-járulékot, tehát 22 500 forint tartozást halmoz fel, annak érvénytelenítenék a taj-számát.

Vagyis az illető onnantól nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, sem támogatott gyógyszerhez.

A lap szerint

ez az intézkedés nagyjából 100 ezer embert érinthet – ők azok, akik jelenleg 7500 forintot fizetnek havonta egyéni szerződéssel.

Vannak köztük olyan diákok, akik befejezték az iskolát, de még nem találtak munkát, főállású feleségek/anyák, illetve olyanok is, akik épp munkahelyváltás közben vannak, és az utolsó munkában töltött napjuk óta több mint 45 nap telt el.

Egy másik javaslat szerint, ami szintén szerepel a tervezetben, ugyanígy járnának azok is, akik egyszerre két országban is fenntartják a társadalombiztosítási jogosultságukat.

Erre hivatalosan nem is lenne mód: a szabályok kimondják, hogy egy embernek egyszerre csak egy országban lehet biztosítása, a külföldön dolgozóknak ezért itthon ki kell jelentkezniük a TB-ből. Ezt azonban sokan nem tartják be, őket ellenőriznék jóval szigorúbban 2020-tól.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink