Nem derült ki konkrétum a makói szülészet jövőjéről és a kórházi fertőzésekről

A mai testületi ülésen tájékoztatót tartott Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója. Bár Mucsi Tamás képviselő (VKKP) rákérdezett a szülészeti osztály megmaradására és a kórházi fertőzések számára, a főigazgató elütötte a kérdéseket.

Mint arról a Népszava nyomán beszámoltunk, egy munkaanyag szerint az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó, Makó is érintett lehet, hiszen a dél-alföldi térségben a most négy helyen lévő szülészetből csak a szentesit és a hódmezővásárhelyit tartanák meg.

A makói-hódmezővásárhelyi kórház beszámolója szerint drámaian nem csökkent a Makón születendő gyermekek száma: sorrendben 297 (2016), 283 (2017) és 282 (2018) volt. Dr. Kallai Árpád elmondása szerint a humánerőforrás a legnagyobb probléma, de nem csak Makón, hanem talán a megyében és az országban is. Ezek működési problémákat jelentenek sok helyen.

Szakmai mutató, évente 500 szülés alatt az osztályok biztonságos működése nem garantálható. Amikor ez elhangzott, akkor sem volt ennyi szülés Makón. Nem ez, hanem a humán erőforrás a legnagyobb baj. Két nyugdíjas korú dolgozó mellett két aktív korú van, ami megnehezíti az ellátást. Legutóbb az önkormányzat plusz pénzt adott a kórháznak, amellyel részmunkaidős kollégákat vontak be, így történt ez az elmúlt hónapokban is.

A főigazgató azt javasolta,

Mucsi Tamás próbáljon meg szülész-nőgyógyászokat keresni az ország területén, használja a Nagylaktól Győrig terjedő ismeretségét.

Kallai elmondta, hogy holnap Pitvaroson találkozik a térség lakóival, ami befolyásolhatja a kórház működését, de csak akkor, ha építő jellegű társalgás lesz.

Hivatalos adatok szerint 2017-ben 440-en bizonyíthatóan meghaltak kórházi fertőzésben, de évente több ezer fertőzés történik. Az erre irányuló kérdésre ennyit mondott a főigazgató:

,,Mit értünk kórházi fertőzés alatt? Ha ezt definiálni tudnánk közösen, akkor sokat lépnénk előre a jövőre nézve.”

Szerinte ezzel a szlogennel befolyásolni lehet az embereket, rossz irányba terelődhet az intézmény megítélése. Annyit azért elárulta, hogy az intézmény mindig megtett mindent, hogy a kórházi fertőzések előfordulása csökkenjen és egy bizottságot is létrehoztak az esetek megtárgyalására.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Ma van advent első vasárnapja

Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete – írta közösségi oldalán Zeitler Ádám, makói önkormányzati képviselő, a Jobbik regionális igazgatója.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Ma van advent első vasárnapja

Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete – írta közösségi oldalán Zeitler Ádám, makói önkormányzati képviselő, a Jobbik regionális igazgatója.

Tovább olvasom »