,,Átléptetjük Csanádpalotát a XXI. századba” – interjú Dr. Debreczeni Istvánnal (II. rész)

Csanádpalota független polgármestere szerint a település jelenleg sereghajtó a térségben, de azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon. Megkérdeztük arról is, miért van két alpolgármester és hogy karácsony közeledtével milyen karitatív akciókat, programokat szerveznek. (A polgármesterrel készült első interjúnkat itt olvashatja el.)

Milyen pénzügyi helyzetben vette át a települést? Az alakuló ülésen elhangzott, hogy elkezdték felderíteni az egyéb adóbevételeket.

A település pénzügyi helyzete évek óta neuralgikus pont. Erre számítottam egyébként, hiszen öt évig tanácsnokként vettem részt a testület munkájában. Ezt rendbe hozni egy komoly feladat, ezért is vállaltam a megmérettetést az önkormányzati választáson. Egy nagyon összetett, komplex feladattal szembesültünk, ezért egy szakértői gárdát vettem igénybe. Először a magánvagyonom terhére, majd később az önkormányzat részéről történt a finanszírozása. Nagy szükség van rájuk, hiszen például pénzügyi csoportvezető már évek óta nincs a hivatalnál, ez pedig elengedhetetlen egy ekkora méretű település életében. Folyik a teljes átvilágítás a hivatal pénzügyi gazdálkodásával kapcsolatosan. Itt sem felelősöket, hanem jó alapokat keresünk. A könyvvizsgáló, akit még az előző polgármester alkalmazott, illetve az én általam idehozott szakértő elmondása alapján májusra kapunk a kérdéseinkre megnyugtató válaszokat. Körülbelül egy évbe fog telni a teljes apparátusnak, mire a napi feladatai mellett a közel tíz éves problémahalmazt fel tudja dolgozni. Természetesen együttműködve a Kincstárral és a szakemberekkel.

 

Az egyéb bevételekre új adóstratégiát állítottunk fel. Például Csanádpalota rendelkezik az ország legnagyobb áteresztő-képességű határállomásával. Itt mintegy 7 millió személy kel át évente. Utánuk határátlépési terhelési díj, normatíva jár az átléptető határátkelőhely önkormányzatának, ezt eddig nem vették igénybe. A településen eddig nem volt kommunális- és telekadó, ezeknek a lakosság felé való tájékoztatása megtörtént lakossági fórumon. Elmondtuk, hogy miért van szükség új adóstratégiára és szinte teljes megértésre talált a lakosság körében.

 

Az önkormányzati törvény alapján a fejlődés kiindulópontja, hogy egy önkormányzat a saját adóbevételeivel a költségvetését megfelelően stabilizálja, illetve végrehajtsa azoknak az optimalizálását. Erre azért van szükség, hogy a támogatásokat megkapjuk és pályázatokat tudjunk nyerni. Sajnos jelenleg Csanádpalota sereghajtó a térségben, nem hogy vezető szerepét, de még a közelében lévő települések szintjét sem éri el. Ezen szeretnénk változtatni, ezért léptetjük át a várost XXI. századba, minden téren. A közös céljainkat az adóból tudjuk elérni, ezért minden bevételt visszaforgatunk a város fejlesztésére.

Két alpolgármestert választottak. Miért volt erre szükség, kinek mi a feladata?

Új testületi rendszert hoztunk létre. Alkalmazunk külsős alpolgármestert, dr. Paja Gábor személyében. Azért volt rá szükség, mert az eddig végrehajtott beruházásoknál, projekt megvalósulásoknál történő garanciális problémákkal kapcsolatos ügyeket ő fogja elindítani és végigvinni. A teljes Szervezeti és Működési Szabályzat átírásra kerül, az új közös önkormányzati szerződés teljesen új alapokon nyugszik majd. Így annyira megszaporodtak a munkák, hogy a jegyző asszony és az igazgatási csoport nagyon megterhelődött volna ezekkel az ügyletekkel. Fontosnak tartottam, hogy egy nagyon agilis, szakértő jogászt vonjunk be. Gábor személyében egy nagyon jó kvalitású ember jelent meg a településen, csak előre fogja mozdítani az önkormányzat munkáját. Januártól lesz egy városüzemeltetési nonprofit kft., aminek zöldterület-fenntartás, illetve egyéb feladatai is lesznek. Ez különböző cégalapítási kérdéseket is felvetett és erre is nagy segítségre van az alpolgármester, hiszen rengeteg cégalapításban működött közre. Egyébként a képviselő-testületen belül mindenkinek megtaláltuk a saját maga által is elfogadott és javasolt szerepét.

A csanádpalotai önkormányzat is csatlakozott a jótékonysági csokigyűjtéshez. Miért tartotta fontosnak az önkormányzat?

Nem csak a jótékonysági csokigyűjtéshez, hanem egyéb karitatív akciókhoz is csatlakoztunk. Ilyen például a ruhaosztás, a ,,szegények karácsonya” megrendezése, az idősek karácsonya, az időseknek különböző karácsonyi programok megrendezése, illetve a teljes lakosság részére rendezünk egy nemzetközi böllérversenyt, ami az elmúlt évben sajnos áthelyeződött januárra. Mi ezt most, ahogy a régmúltban is, karácsony elé, december 21-re raktuk vissza. Itt a lakosság részére nagyon jutányos áron élelmiszercsomagot és pörköltet kínálunk, amikkel még az idelátogató rokonokat is meg tudják vendégelni. Így tudunk gondoskodni azokról, akik önhibájukon kívül nem tudnák ezt biztosítani.

 

A teljes csanádpalotai gyermekseregnek Mikulást rendezünk december 7-én. Itt minden gyermek játszóházban vehet részt, illetve jön a Mikulás a helyi lovas egyesület közreműködésével.

 

Az adventi gyertyagyújtások visszakerültek a templom vonzáskörzetébe. Létrehoztunk egy csokigyűjtőpontot, Matovics Anita kollégánk a régi játékbolt helyén egy remek gyűjtőpontot hozott létre. Tehát teljes mértében átszervezzük a közösség életét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Triplex kerékpártúra indul Makóról

A Makói Természetbarát Sportegyesület jövő hét szombaton (május 25.) rendezi meg a szokásos Triplex kerékpártúráját, Kübekházán és a hármashatáron át Óbébára, és Rábéra. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt várnak reggel, a Hagymaház előtt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink