30 éve érte golyó a román forradalom egyetlen magyar áldozatát, a hódmezővásárhelyi Tóth Sándort

December 22-én, napra pontosan 30 éve hunyt el a hódmezővásárhelyi Tóth Sándor gépkocsivezető, a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozata. Dr.Berényi Károly, Hódmezővásárhely alpolgármestere idézte fel az akkori eseményeket:

December 22-én, a Kossuth téren, a helyi MDF felhívására többezres tömeg gyűlt össze, hogy a Romániában a kommunista diktatúra béklyójától szabadulni akaró román néppel és a kisebbségben ott élő magyarokkal kapcsolatban kifejezzék együttérzésüket, szolidaritásukat. Ekkor megérkezett a hír, hogy Romániában győzött a forradalom… A szimpátiatüntetés adománygyűjtéssé alakult át. Számunkra, a magyarországi békés rendszerváltást megtapasztalva alig volt hihető, hogy a határainkon túl egy elnyomott, szegénységbe taszított ország népének gyakran az életét is áldoznia kellett a demokratikus átalakulásért. A román hatalom fegyverrel támadt a változást akaró tüntetőkre. A Közép-Kelet Európai szocialista táborban csak Romániában voltak halálos áldozatai a rendszerváltoztatásnak.

1989 karácsonya előtt két nappal Hódmezővásárhely főterén egy teherautónyi segélyszállítmányt állítottak össze az adakozók. Grezsa Ferenc és Kószó Péter, az MDF helyi vezetői támogatásával még akkor este elindult egy teherautó a vásárhelyiek adományaival a román határon át, Temesvár felé. A gépkocsi tulajdonosa és vezetője Tóth Sándor, kísérője pedig Ágoston Lajos volt. Őket segítette a közismert taxis, Irhás József, aki helyismeretét felajánlva a szállítmány előtt taxijával vezette őket.

 

Aradig jutottak. Onnan nem engedték tovább a segélyszállítmányokat Temesvár irányába, mert ott még heves harcok folytak. Közben Aradon is fegyveres konfliktus kezdődött, és egy végzetes golyótalálat érte Tóth Sándort is a hajnali órákban…

 

Tóth Sándorban a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatát tisztelhetjük. Emlékét Arad és Hódmezővásárhely is 30 éve kegyelettel őrzi. Ma már nem csupán a mártír segélyszállító emléke köti össze a két települést. A tragédia színhelye, Arad, és Tóth Sándor családjának városa, Hódmezővásárhely között 1990-től a mai napig fennálló testvérvárosi kapcsolat létesült. Mindkét város központjában utca viseli a vértanú nevét, mely emlékezteti az utókort arra, hogy a romániai forradalom napjaiban nemcsak romániai magyarok és románok, hanem egy magyarországi, egy segítő szándékú, tisztességes hódmezővásárhelyi magyar is életét áldozta a szabadságért.

Minden évben megemlékezik a két város erről a tragikus eseményről, ami éppen ma 30 éve történt. Kérem, hogy Tóth Sándor emléke előtt, ha a Városháza és a Bethlen Gábor Református Gimnázium közötti kis utcán járunk, egy csendes főhajtással mi is tisztelegjünk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink