Két emlékművet avatnak fel idén Makón

Lesz egy trianoni- és egy árvízi emlékmű. (Kiemelt fotó: ,,Az emlékezés kútja” trianoni emlékmű vázlata/Farkas Éva Erzsébet facebook oldala.)

Idén van a makói árvíz ötvenedik- és a trianoni békediktátum századik évfordulója. Az ezekre való felkészülés jegyében emlékbizottságot alakított az önkormányzat. A bizottság szakértők bevonásával ülésezik, hogy hol helyezkedjenek el, hogy nézzenek ki az emlékjelek, valamint a megemlékezések programjait is megbeszélik.

A szerdai testületi ülésen kiderült, hogy a trianoni emlékművet a főépítész, Csernyus Lőrinc tervezte. Ez 7 méter magas és a Petőfi parkba kerülne. Az árvízi emlékművet a Szegedi – Kölcsey – Iskola utca találkozásánál lévő kis parkba helyeznék.

Várhatóan az emlékmű avatásokon kívül tudományos konferencia, vetélkedő, kiadvány is színesítheti a város kulturális életét

– erről Zeitler Ádám önkormányzati képviselő, az emlékbizottság tagja beszélt oldalunknak adott interjújában.

Egyszer már állt árvízi emlékmű Makón

A természeti csapás után egy évvel, 1971-ben avatták fel az árvízi emlékművet a mai Csanád vezér téren. A szerény alkotás helyére került Szent István lovasszobra 2000-ben. Az árvízi emlékmű a Makói Kommunális Nonprofit Kft. telephelyének zárt udvarán állt, majd 2014-ben a József Attila Múzeum udvarába helyezték át.

A fekete márvány emléktáblán a „Hála városunk védőinek az 1970-es árvízveszély elhárításáért!”, a fehéren a „Készült az 1821-es árvíz 150. és az 1970-es árvízveszély évfordulója alkalmából” vésett szöveg olvasható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink