A Maros-ártérben már költéshez készülődnek a szürke gémek

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén már elfoglalták telepeiket a szürke gémek. Tatarozzák fészkeiket, lassan költéshez készülődnek – közölte honlapján a nemzeti park.

A szürke gémek olyan helyeken létesítenek költőtelepeket, ahol megfelelő nyugalom és vízfelület áll rendelkezésükre. A Maros-ártér ebből a szempontból ideális, nem véletlen, hogy már hosszú idő óta két költőtelep is van itt. Az egyik a hullámtérben, a Körös-Maros Nemzeti Park védett területén belül, a másik pedig egy szigeten található. Mindkét telepen több mint negyven pár fészkel.

A szürke gémek a fákra, esetenként igen nagy magasságban építik fészkeiket, egymáshoz meglehetősen közel. A Maros-ártérben például van egy hatalmas fehér nyárfa, amelyen legalább tíz pár szürke gém rakott fészket. Érdekes, hogy a külső szemlélő számára ezek a méretes fészkek hevenyészettnek, túlságosan egyszerűnek tűnhetnek, ugyanakkor mégis rendkívül stabilak. Kiválóan alkalmasak arra, hogy kettő vagy három, méretes (akár 1-2 kilogrammos) fióka felcseperedjen bennük.

Tavasszal a szürke gémek igen korán térnek vissza, de az is előfordul, hogy áttelelnek, ha találnak megfelelő vízfelületet (például egy termálvizes tavat).

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink