A nap témája: Előkerült két belarusz ellenzéki vezető, őrizetben vannak

Marija Kalesznyikava és Makszim Znak őrizetben vannak – közölte szerdán a fontosabb bűnügyekkel foglalkozó fehérorosz nyomozó bizottság. A két ellenzéki vezetőt azzal gyanúsítják, hogy destabilizálják az országot és megsértik a nemzetbiztonságot. (Kiemelt fotó: Twitter)

Mind Kalesznyikava, mint Znak fontos szerepet játszott az ellenzék által elcsaltnak tartott augusztus 9-i választás óta Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelő tiltakozó megmozdulásokban. Lukasenka tagadja, hogy csaltak volna a választásokon.

Marija Kalesznyikavát és Makszim Znakot, az ellenzék által a hatalom átadása és az elnökkel folytatandó tárgyalások céljából létrehozandó Koordinációs Tanács tagjait akár öt évre is ítélhetik a fenti vádpont alapján.

A 39 éves Makszim Znak ügyvédet szerda reggel vették őrizetbe. Egy videokonferencián kellett volna részt vennie az irodájából, de nem jelentkezett be, ehelyett a „maszkok” szót küldte el üzenetben annak az ellenzéki csoportnak. A csoport közzétett egy fotót, amelyen az ügyvédet civilruhás, maszkos emberek elvezetik.

A történtek után Koordinációs Tanács hét tagja közül már csak egy, Szvjatlana Alekszijevics Nobel-békedíjas írónő van szabadlábon. A többieket vagy őrizetbe vették, vagy külföldre menekültek.

Alejszijevics Znak letartóztatása után azzal vádolta meg szerdán a fehérorosz vezetést, hogy terrorizálja a saját népét. A 72 éves írónő elmondta, hogy ismeretlenek próbálták meg telefonon megfélemlíteni őt. „Állandóan hívnak a kaputelefonon” – mondta újságíróknak. Megmutatta a háza előtt parkoló két autóbuszt is.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán Lisszabonban közölte, hogy országa nyitott a fehérorosz állampolgárok előtt, de keményen fognak minden olyan kísérletre reagálni, amellyel az fehérorosz vagy orosz titkosszolgálatok vissza akarnak élni ezzel a nyitottsággal.

Kuleba azt is hozzátette, hogy Oroszország fehéroroszországi pozíciójának a válság kihasználásával történő bármilyen erősítése veszélyt jelent az ukrán nemzetbiztonság számára.

(MTI)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »